Uutiset

Maalla on sittenkin mukavaa

Iittalan lasitehtaalla puhallettavan vaasin mukaan nimetyn Aalto-yliopiston tuore tutkimus osoittaa humpuukiksi puheet siitä, että maalaiset pilaavat ilmaa kaupunkilaisia enemmän.

Arvostetut tiedeyliopiston tutkimus todistaa juuri päinvastaista. Mitä tiiviimpi asutus, sitä suuremmat päästöt. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Kreikkalaisen kansansoittimen mukaan nimetty Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra puolestaan tietää, että onnellisimmat suomalaiset löytyvät juuri maaseudulta. Sitra raportoi myös, että kaupunkilaiset tohtivat tulla ulos kaapista ja entistä useampi tunteekin itsensä sekä kaupunkilaiseksi että maalaiseksi.

Stadin Vornaset ja Mähöset eivät enää häpeile juuriaan, vaan saavat voimaa arjen ankeuteen juuri kaksoisidentiteetistään. Sitra todistaa, että jo vähäinenkin maaseutukokemus parantaa ratkaisevasti elämänlaatua. Varpaisiin piintynyt sonnanhaju onkin elämää elähdyttävä kokemus, ei ollenkaan häpeä.

Sitran tutkimustuloksista kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Toisistaan riippumattomat tutkimukset ovat märkä rätti päin pläsiä ”vihreiden Suslovin”, kansanedustaja Osmo Soininvaaralle ja hänen opetuslapsilleen. Niille, jotka eivät Mihail Suslovia muista, kerrottakoon, että hän oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen arvostettu pääideologi.

Juuri Soininvaara on uupumatta ylistänyt kaupunkiasumisen ekologisuutta ja sen hiilijalanjäljen keveyttä. Hänen mielestään kaupunkeja pitää entisestään tiivistää eikä ollenkaan kaavoittaa tontteja pientaloille edes kirkonkyliin.

Sen verran Aalto-yliopiston tutkimus Soininvaaraa myötäilee, että nimeää viheliäisimmiksi tuhlareiksi nurmijärveläiset ja espoolaiset. Näissä kunnissa suositaan isoja taloja ja perheissä on kaksi ökyautoa, joilla ajetaan enemmän hupi- kuin työmatkoja. Heidän elinpiirinsä on maalainen, mutta elintavat kaupunkilaiset.

Kaupunkilainen elämäntapa kasvattaa päästötaakan kyläasutusta suuremmaksi, koska kaupunkilaiset shoppailevat kiivaasti, syövät ulkona, matkustelevat paljon ja käyttävät avokätisesti lukuisia palveluja.

Toisin sanoen he ovat ulkoistaneet monet sellaiset arjen asiat, jotka maaseudulla vielä tehdään itse. Maalla ei tarvitse ihan kaikesta edes maksaa ja sellainenkin hyve kuin vastavuoroinen naapuriapu on vielä voimissaan.

Aalto-yliopiston ja Sitran tutkimukset ovat raikkaita ja armeliaita tuulia tuhlaileviksi parjatuille maalaisille. He eivät olekaan niin huonoja ihmisiä kuin on uskoteltu.

Silti ei kannata ihmettä odotella. Kivihiilellä pääosan energiastaan tuottavan Helsingin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogolomoff (kok.) tylytti taannoin Iltalehdessä, että haja-asutuksen ylläpito Suomessa on älytöntä.

Hiilenmusta kuntapolitiikko ei näköjään voi sietää, että maaseudulla asuu kaupunkilaisia onnellisempia ja vähäpäästöisiä ihmisiä.

Samainen herra pudottaisi myös kuntien lukumäärää puolella. Siitä vaan, aivan omilta kotinurkilta olisi hyvä aloittaa.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic