fbpx
Uutiset

Maan ainoa punapää

 

Lähtöön on enää viikko. Lennot on varattu, vuokra-asunnon avaimet luovutettu ja suurin osa omaisuudesta myyty. Amanda Silvennoista ja hänen kahta chihuahuaansa odottavat Gambiassa uusi asunto, jonka parvekkeen alla rehottavat banaanipuut, ja liiketila. Gambialainen ystävä pestasi hänet pyörittämään kauneussalonkia. Päätös muutosta ulkomaille oli kuitenkin tehty jo aikaisemmin.
 
– Viimeksi lomaillessani maassa tuntui siltä, että kotini on Gambiassa. Sitten täytyi vain laittaa elämä Suomessa järjestykseen, Silvennoinen kertoo.
 
Hänen ystävänsä ja sukulaisensa eivät yllättyneet kuullessaan muutosta. Kampaaja on tehnyt elämänsä aikana muitakin muuttoja suin päin. Muutama vuosi sitten Silvennoinen lähti työskentelemään Lappiin, eikä hän sitä ennen ollut käynyt Oulua korkeammalla.
 
Paikalliset työntekijät apuna
 
Aivan noviisina Silvennoinen ei Gambiaan lähde. Hän työskenteli aikoinaan matkaoppaana ja asuikin maassa hetken. Kulttuuri on tullut Silvennoiselle tutuksi vuosien aikana, mutta myös Silvennoinen tunnetaan Gambiassa. Puskaradio on jo laittanut liikkeelle uutiset uudesta kauneussalongista.
 
– Ystäväni kysyivät, olenko minä se kuuluisa kampaaja, joka on tulossa maahan.
 
Silvennoinen aikoo viedä maahan kampaajataitojensa lisäksi ripsienpidennykset. Gambialaiset eivät naisen mukaan tienneet niiden olemassaolosta tuon taivaallista.
 
Mitään rähjäistä kampaamoa hämeenlinnalainen ei aio Gambiaan perustaa, vaan kattavan kauneuskeskuksen. Silvennoisen pyörittämä salonki tulee olemaan maan hintatasoon nähden astetta kalliimpi. Hiusten värjäys paremmissa liikkeissä maksaa 50–60 euroa.
 
– Maan tapa on, että uuteen yritykseen palkataan gambialaisia töihin, Silvennoinen kertoo.
 
Siksi hänkin palkkaa yritykseensä 4 paikallista työntekijää. Esimerkiksi hiusten peseminen ei maassa ole hiusmuotoilijan vastuulla, joten Silvennoisella on liikkeessään omat hiustenpesijät.
 
Ei paluuta lähiaikoina
 
Gambiassa Silvennoista kiehtovat maan kulttuurien moninaisuus ja rento elämäntyyli. Kampaaja kertoo, että hän tuskin on maan ainoa valkoihoinen, mutta punainen tukka on herättänyt ihmetystä gambialaisissa.
 
– Saatan olla maan ainoa punatukkainen.
 
Silvennoinen myöntää, että Suomessa kaikki mahdolliset tunnevyöryt on käyty läpi, ja itkujakin on itketty. Ennen hän on tiennyt palaavansa, mutta nyt tilanne on toinen. Yhteydenpito suomalaisiin ystäviin ja perheeseen on kuitenkin helppoa internetin välityksellä. Sen Silvennoinen on päättänyt, että maasta ei tulla aivan heti takaisin.
 
– Monet ovat kysyneet, kuinka kauan aion olla Gambiassa. Vastaan, että 5–50 vuotta.

 

Menot