Uutiset

Maanviljelijät vesiensuojelun ja kustannuspaineiden puristuksessa

MTK Lammi ry:n puheenjohtaja, maanviljelijä Aki Kaivola arvostelee sitä, että viljelijät leimataan pääsyylliseksi vesien liialliseen ravinnekuormitukseen ilman riittävää tutkimusta.

– Maataloutta pidetään ainoana syntipukkina vesien huonontuneeseen tilanteeseen. Eniten harmittaa se, että tutkimustulosten puutteellisuuden vuoksi meille ei pystytä antamaan ajantasaista tietoa, mistä tilanne on oikeasti aiheutunut ja mitkä asiat siihen ovat todella vaikuttaneet.

– Maanviljelijät ovat halukkaita tekemään suojelutoimenpiteitä, mutta se aiheuttaa lisää työtä ja kustannuksia. Ei voi olla oikein, että taloudellinen rasitus suojelusta jää kokonaan viljelijälle.

Myös Harri Mäkelä Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta näkee ”kustannusten kohtuuttomuuden” yhtenä syynä siihen, miksi vesiensuojelu takkuaa.

– Ei myöskään ole riittäviä teknisiä keinoja haittojen vähentämiseksi. Asiaan vaikuttavat lisäksi institutionaaliset syyt, luonnonolot, toimenpiteiden vaikutusten viive ja vanhojen ravinnevarastojen vaikutukset. Ympäristöpolitiikan keinot eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös maatalous-, vero- ja energiapolitiikkaa, Mäkelä sanoo.

Sekä Mäkelä että Kaivola osallistuivat torstaina Helsingin yliopiston Lammin biologisella asemalla järjestettyyn EU:n VACCIA-hankkeen maataloustyöpajaan, jonka tavoitteena oli löytää ratkaisukeinoja maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden sopeuttamiseksi ilmastonmuutokseen. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic