fbpx
Uutiset

Maaseudun autioitumista ehkäistään hankkeilla

LEADERin uusi aikakausi -seminaarissa haettiin eväitä yhteisöllisyyteen ja yrittäjyyteen.

Yli 60 kiinnostunutta kerännyt seminaari järjestettiin Riihimäellä perjantaina.

Päivän mittaisen seminaarin aikana mietittiin maaseudun mennyttä ja tulevaa aikaa.

– Taas pitäisi osata ennustaa monta vuotta eteenpäin, pohtii kyläkoordinaattori Johanna Henttinen, joka työskentelee Linnaseutu ry:n Pitäjäpiiri -hankkeessa.

Linnaseutu ry:n on järjestänyt seminaarin yhdessä toisen LEADER -toimintaryhmän, Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry:n kanssa.

Tulossa uusi ohjelmakausi

Seminaarissa kerättiin ideoita uusiin hankkeisiin EU:n seuraavaa ohjelmakautta varten, sekä verkostoiduttiin muiden toimijoiden kanssa.

LEADER -rahoitusta hakevien hankkeiden tulee jollain tapaa auttaa maaseudun asukkaita tai maaseudulla toimivaa pientä yritystä. LEADER -toimintaryhmät saavat kuitenkin itse päättää, kenelle rahoitusta myönnetään.

Käynnissä oleva ohjelmakausi loppuu ensi vuonna. Seitsemän vuoden mittaisen toimintakauden aikana myös Hämeenlinnassa on haettu rahoitusta moniin hankkeisiin.

Yhdistykset ovat kehittäneet Hämeenlinnan kyliä esimerkiksi remontoimalla ja korjaamalla kokoontumistiloja. Historiikkeja on kirjoitettu ja rahaa on haettu niin kukkasiin, kuin lumitykkeihin.

Yritystukea on annettu erilaisiin investointeihin kuten kone- ja laitehankintoihin.

Ideoita metsästämässä

Seminaarin osallistujat ovat lähinnä yhdistysten, yritysten, kuntien ja muiden organisaatioiden toimijoita. Monelle konkarille LEADER -rahoitus on tuttu juttu, ja seminaariin ollaan tultu haistelemaan uusia tuulia.

– Toivon kuulevani uusista ideoista täällä, sillä oman asuinpaikan kannalta nämä asiat kiinnostavat, kertoo Janakkalalainen maaseutuyrittäjä Pekka Peltotalo.

Aamukahvilta löytyy kuitenkin myös ensikertalaisia.

– Haluan tietää perusasiat LEADER -rahoituksesta, ja luoda uusia kontakteja, kertoo Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon johtaja Tuulia Tuomi.

Uudet rahoitusmahdollisuudet ja yhteiset hankkeet kiinnostavat museonjohtajaa, jolle yhteistyö Linnaseutu ry:n kanssa on jo tuttua muun muassa museomarkkinoiden osalta. (HäSa)

Menot