Uutiset

Maaseudun tulevaisuus löytyy menneisyydestä

Suomessa on globaalisti ylivertaiset mahdollisuudet tasapainoisen karjatalouden harjoittamiseen, jos vain ymmärrämme pitää vetemme puhtaina. Näin näkee MTT:n professori Sirpa Kurppa.

Professorin mukaan sitä myötä, kun globaalissa biotaloudessa tulee maaperän asettamat tuottavuuden rajat vastaan, tullaan siirtymään tilakohtaisen hiili- ja vesijalanjäljen mittaamiseen. Suomen olosuhteet ovat silloin valttia, sillä vettä riittää ja metsät ovat verrattomia hiilinieluja.

– Osaltaan pitää palata historiaan, sillä kehitys on johtanut metsäekosysteemin irtautumiseen maatalousekosysteemistä. Hiilinielut ja päästäjät tulee integroida mahdollisimman hyvin toisiinsa.

Hyvä esimerkki Kurpan ihannemaatilasta löytyy jo Hattulasta, jossa Hereford-karjaa tuotetaan luomuna ja suljetussa ravintokierrossa. Toisenlaistakin kehitystä tapahtuu: Koski Tl:n kuntaan kaavaillaan Suomen suurinta sikala-kanalaa, jonka yhteyteen tulisi myös oma biovoimala ja lannoiteyksikkö. Hanke on aiheuttanut äänekästä vastustusta Loimaan seudulla jo ennen YVA-prosessin alkamista.

Lue aiheesta lisää huomisesta Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic