Uutiset

Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit

Suomen ja Viron maantieteellinen etäisyys on lyhyt, mutta tapa puhua turvallisuuspolitiikasta eroaa silti merkittävästi. Siinä missä Suomen viranomaiset toivovat yleisön ymmärtävän loiviin ilmauksiin puetut viestit, Virossa mennään suoraan asiaan. Tästä on osoituksena sikäläisen tiedustelupalvelun tuore raportti, joka suoraviivaisuudessaan suututti Kiinan.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Viron ulkomaantiedustelua Välisluureametia ei voi moittia korulauseista, joita pitää tulkita rivien välistä. Puolustusministeriön alaisuudessa toimiva tiedustelupalvelu onnistui tuoreella vuosiraportillaan suututtamaan suuren ja mahtavan Kiinan, jonka Viron-suurlähetystö on pitänyt raporttia niin vääristelevänä ja loukkaavana, että on vaatinut Viroa korjaamaan julkaisuaan. Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu torjui tiistaina arvostelun.

Kiina suivaantui varoittavasta sävystä, jolla tiedustelupalvelu käsittelee Kiinan turvallisuuspoliittisia ja taloudellisia vaikuttamispyrkimyksiä. Kyseenalainen aktiivisuus on raportin mukaan näkynyt muun muassa Kiinan lähetystöjen toiminnassa. Pääosa raportista käsittelee toki totuttuun tapaan Venäjää.

Toisin kuin Suomessa, Virossa uhkiksi koetuista asioista puhutaan nimillä. Esimerkiksi sana Russia mainitaan raportissa perusmuodossaan vajaat 700 kertaa ja China yli 120 kertaa.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen suojelupoliisin verkossa julkaisemassa kansallisen turvallisuuden katsauksessa viime vuodelta Venäjä ja Kiina mainitaan molemmat kokonaista kaksi kertaa.

Kovin syvälle maiden vaikutuspyrkimyksiin sisäministeriön alainen Supo ei muutenkaan mene.

– Vieraiden valtioiden aktiivinen Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu laajamittaisena. Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita, Supo muotoilee.

Supon katsaus on neljän sivun mittainen, virolaisraportilla on mittaa 82 sivua.

Supoakin tiukempaa tiedotuslinjaa Suomessa vetää Puolustusvoimien tiedustelulaitos.

Suomalaisittain kiinnostavaa Viron tiedustelupalvelun raportissa on Helsingin ja Tallinnan välille kaavailtua tunnelia käsittelevä osuus. Raportissa ruoditaan tunnelin rahoittajaksi ilmoittautuneen kiinalaisen yhtiön taustoja ja sen yhteistyökumppaneiden talousvaikeuksia.

Vastaavaa suorasukaisuutta olisi vaikea kuvitella Supolta, joka raportissaan kommentoi totutun maltilliseen tapaansa muun muassa kybervakoilun uhkaa riskiyhtiöitä nimeämättä.

Viron kollegat kirjoittavat Kiinan vaatineen Färsaaria allekirjoittamaan verkkolaitevalmistaja Huawein kanssa sopimuksen 5G-verkon kehittämisestä vastineeksi kauppasuhteiden edistämisestä.

Virossa viranomaisviestinnän tulkitsemiseen ei tarvita koodinpurkajan pätevyyttä. Maassa maan tavalla.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Menot