Uutiset

Maasta kantautuva valosaaste voi haitata pukin ja poron lentoa

Ihan oikea Korvatunturin Joulupukki pakkaa parhaillaan lahjoja aattoiltaa varten, mutta istahtaa mielellään kertomaan lapsille elämästään ja salaisuuksistaan.

Kautta vuosikymmenien lapsia askarruttaneisiin kysymyksiin on olemassa vastaukset, muttei Joulupukki tälläkään kertaa ihan kaikkia salaisuuksia halua paljastaa, jottei joulun taika menettäisi lumovoimaansa.

– Joulupukki on ihan varmasti olemassa. Eikä Joulupukki koskaan tuo lapsille risuja, vaikka aikuiset niin väittäisivät. Minä tiedän, että kaikki lapset yrittävät olla kilttejä ja se riittää. Känkkäränkkäpäivät annetaan anteeksi, sanoo Korvatunturin valtija.

Joulun perimmäinen sanoma löytyy yli 2000 vuoden takaa Betlehemistä, jossa Jeesus-lapsi syntyi. Joulupukki muistuttaa vanhemmille, että Jeesus toi maailmaan anteeksi antamisen lahjan.

Hyvä lahja yllättää

Joka vuosi Joulupukki selviää lahjavuoresta, mutta tarvitsee kuitenkin jo lelutehtaiden ja joskus vähän vanhempienkin apua. Joulupukille lähtetyistä kirjeistä pukki poimii muutaman mukavan lahjatoiveen, mutta loput hän keksii itse yllätyksiksi.

– Eihän lahjalista ole mikään postimyyntitilaus, vaan kaino esitys mieluisimmista toiveista, muistuttaa Joulupukki.

Aattoiltaankin Joulupukki toivoisi hiukan nykyistä enemmän jännitystä. Kun pukki on jutellut lasten kuulumiset, hän mielellään jakaisi lahjat yksitellen ja odottaisi kääreen aukaisemista yhdessä koko perheen kanssa.

– Kun jokainen avaa lahjansa vuorollaan, illan tunnelma tiivistyy ja salaperäisyys vahvistuu, pukki vihjaisee.

Vaikka Joulupukki paljastaa harvoin salaisuuksiaan, nyt hän kertoo arkeologiasta innostuneen, vielä lukutaidottoman Niko-pojan saavan mikroskopoitavakseen mukavan paketin vanhoja luita.

– Sitä pitää olla tarkkana ja keksiä mieluisia yllätyksiä, kehaisee valkoparta.

Lapset saavat Joulupukilta kiitosta, sillä hyvin moni lapsi tarjoaa pukille rakkaitakin lelujaan, jotta pukki voisi viedä ne Suomea köyhempien maiden lapsille.

Liikkeellä onkin 12 pukkia

Lahjojaan odottelevat miljoonat ja miljoonat lapset ympäri maailman kysyvät yhä uudelleen Joulupukilta, miten tämä ehtii kaikkialle saman illan aikana. Lapsia kummastuttaa tietysti myös, miten samassa tavaratalossa ennen joulua saattaa liikkua monta pukkia yhtä aikaa.

Nyt Joulupukki paljastaa, että lapset näkevät ihan oikein. Joulupukkeja on monta. Kun maailman lasten määrä on lisääntynyt, 350 vuotta vanha Pääjoulupukki on vihdoin antanut 12 pojalleen viralliset joulupukin paperit.

– Kaikki 12 yli satavuotiasta poikaani suorittivat joulupukin ajotutkinnon. Nyt he ovat ihan oikeita joulupukkeja ja voivat kiitää ympäri maailmaa lasten luo. Itsekin tietysti olen matkassa.

Kun joulu on ohi, Joulupukki poikineen pukeutuu valepukuun eli koko joukko naamioituu ihan tavallisten miesten vaatteisiin. Joskus sattuu hassusti ja valepuku sattuu muuttamaan Joulupukit lasten sukulaisten tai naapurien näköiseksi.

– Aattoiltanakin lapset joskus nykäisevät parrastani ja väittävät kovasti minun muistuttavan vaaria tai naapurin Heikkiä. Kyllähän siinä niin käy, että pukista löytyy tuttuja piirteitä. Virkapukuakin voidaan vähän vaihdella, vaikkakin Ameriikasta tullut punainen puku on nyt vakiintunut.

Petteri odottaa lentokeliä

Kun Joulupukkia odotellaan nenä kiinni ikkunassa, moni lapsi hämmästyy pukin ajopeliä. Eihän pukki lennäkään porolla? Vai onko poro ihan Nissanin näköinen?

– Rusko ja Petteri juoksevat lentoon, mutta se vaatii juuri oikeat olosuhteet. Tarvitaan pimeä, kirkas, kuulakas pakkasilta, jossa tähtien valo osuu täsmälleen kohdalleen. Kovin usein suojasää, pilvisyys tai jopa maasta kantautuva valosaaste häiritsevät porojen lentosäätä. Silloin otetaan käyttöön muut pelit, sillä Joulupukki pääsee perille pelillä kuin pelillä ja joka kelillä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic