Uutiset

Maastohiihdon vaikea uskonpalautus

Suomen hiihtoliiton uusi päävalmentaja on norjalainen Magnar Dalen. Hän on lajissaan ensimmäinen. Hänen tehtävänsä on erittäin vaativa, eikä se helpotu, jos hänen varaansa ladataan liikaa odotuksia.

Suomalainen maastohiihto romahti viisi vuotta sitten Lahden MM-kisojen dopingskandaalissa. Lajin menestys on levännyt naisten varassa. Hekään eivät ole kuitenkaan yltäneet takavuosien tasolle.

Hiihtoväki on luottanut aivan liian itsepintaisesti kotimaisiin voimiin – onhan kyseessä kansallisurheilu! On aika kysyä: onko enää? Maastohiihto on vain yksi laji monien joukossa, minkä myöntäminen on kaiken kehityksen edellytys.

Muissa lajeissa, kuten jääkiekossa, on jo vuosikymmeniä sitten ymmärretty, ettei kaikki tietämys asu kotimaassa, vaan omatkin vahvuudet kehittyvät parhaiten avoimessa kanssakäymisessä.

Väistyvä päävalmentaja Reijo Jylhä onnistui juuri niin hyvin kuin oli mahdollista. Kestävyysurheilussa työ on pitkäjänteistä. Tulosten saavuttaminen kestää vuosia.

Norja on ollut pitkään maastohiihdon valtias, vaikka Torinon olympiakisoissa sen menestys ei ollutkaan odotettu.

Norjan maastohiihtojärjestelmä ei ole kopioitavissa. Siihen ei ole edes taloudellisia eikä muitakaan mahdollisuuksia. Lähtökohdat ovat suomalaisessa seuratoiminnassa, jossa tehdään hiihtourheilun pohjatyö.

Uuden päävalmentajan aikana vuorovaikutuksen hiihtoväen kesken pitää toimia nykyistä paremmin. Kenttäväki ja urheilijat ovat ottaneet tähän asti vastaan sen mitä ovat hiihtoliitosta saaneet, jos ovat saaneet mitään. On erityisen tärkeää, että hiihtäjien ja heidän valmentajiensa näkemykset otetaan huomioon.

Magnar Dalenin pitää purkaa kuppikunnat, mutta yksin hän ei siihen pysty.

Kummitukset on karistettava olkapäiltä. Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Paavo M.Petäjä esitti raskaita doping-syytöksiä, jotka kohdistuivat entiseen huippuhiihtäjään Harri Kirvesniemeen. Petäjän tarkoitus saattoi olla pudottaa Kirvesniemen nimi päävalmentajapelistä, jossa se ei koskaan ollutkaan, virallisesti.

Magnar Dalenin valintaan liittyy piirteitä, jotka eivät lupaa hyvää: uusi päävalmentaja marssitettiin median eteen ennen kuin hänellä on allekirjoitettua sopimusta. Dalen haluaa vielä ”varmistaa taustoja”. Eikö hänellä ole ollut siihen mahdollisuutta ennen valinnan julkistamista? Melkoista tunarointia, joka antaa norjalaiselle vielä takaportin sanoa ”kiitos ei”.

Uskonpalautus suomalaiseen hiihtoon on sujunut hitaasti, mutta onko se enää edes tarpeellista? Paluu hiihtourheilun huipulle ei välttämättä ole mahdollista tai edes tarpeellista.

Maastohiihdon asema suurten joukkojen kuntoilumuotona on vakaa. Laji on erinomainen myös lapsille ja nuorille. On kuitenkin uskallettava kysyä: mihin huippuhiihtoa tarvitaan? Ilman sitä tullaan erinomaisesti toimeen, ja koko ajan tulee uusia lajeja urheilukansan viihdykkeeksi.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic