fbpx
Uutiset

Maastosta löytyi ruumis Näätämössä — poliisi pitää todennäköisenä, että vuosi sitten kadonnut nainen löytyi

Vaikeakulkuinen maasto vaikeutti etsintöjä vuosi sitten syksyllä. Etsintää jatkettiin poliisikoiran avulla heinäkuussa ja syksyllä.
Poliisi suorittamassa etsintää maastossa. Arkistokuva.

Poliisi pitää erittäin todennäköisenä, että tiistaina Näätämön maastosta löytyneet ihmisen jäänteet ovat vuosi sitten kadonneen Niina Jefremoffin jäänteet. Poliisin ruumiskoira löysi tiistaina ihmisen jäänteet vaikeakulkuisesta maastosta noin neljän kilometrin päästä Näätämön kylästä luoteeseen.

Vainajan henkilöllisyys varmistetaan oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa. Tutkinnanjohtaja, ylikonstaapeli Esa Harju Sodankylän poliisista kertoo, että vainajan henkilöllisyys varmistuu muutaman kuukauden kuluttua.

– Henkilöllisyyden lisäksi selvittelyssä on vainajan kuolinsyy. Se on salassa pidettävä asia, josta ei tarkemmin tiedoteta, Harju sanoo.

Jefremoffiin ei saatu yhteyttä useaan päivään

73-vuotiaan Niina Jefremoffin etsintä käynnistyi vuosi sitten lokakuussa sunnuntaina 22. lokakuuta, kun omaiset eivät olleet saaneet häneen yhteyttä useampaan päivään. He tekivät Jefremoffista katoamisilmoituksen poliisille.

Viimeisin varma havainto kadonneesta oli keskiviikolta 18. lokakuuta, jolloin hän oli ollut Jääjärvellä.

– Häntä etsittiin useamman päivän ajan. Poliisi sai virka-apua rajavartiostolta ja etsintää tehtiin helikopterin, mönkijöiden ja koirien avulla. Etsinnöissä oli mukana myös vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa, Esa Harju kertoo.

Katoamisesta tiedottaessaan poliisi kuvaili, että kadonnut kulkee hieman ontuen ja oletettavasti hänellä on ollut yllään tummat vaatteet.

Rakkamaasto vaikeutti etsintää

Etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta vuosi sitten. Esa Harjun mukaan kadonneen etsintä oli poikkeuksellisen hankalaa maaston vaikeakulkuisuuden vuoksi. Alueella on paljon rakkaa eli kivikkoa.

Ruumiskoiran avulla tehtävään etsintään ei ehditty kunnolla talven alkamisen vuoksi. Lumi ehti peittää maaston.

Etsintää jatkettiin tänä vuonna heinäkuussa ja loppusyksystä. Ruumiskoira löysi ihmisen jäänteet parempikulkuisesta mutta poluttomasta maastosta, matkan päässä luontaisista kulkureiteistä.

Etsinnän lopettamisesta päätetään tapaus kerrallaan

Maastoon kadonneen ihmisen etsinnän lopettamisesta päätetään aina tapauskohtaisesti.

– Vainaja voi maatua maastoon nopeasti. Myös eläimet voivat hajottaa ruumista, jolloin sitä on todella vaikeaa löytää. On aina tapauskohtaisesti arvioitava, milloin ei enää ole järkevää jatkaa etsintöjä, Esa Harju kuvailee.

Menot