fbpx
Kolumnit Uutiset

Maatalousnäyttely vain kerran kesässä

Seinäjoella on menossa valtakunnallinen maatalousnäyttely. Se on kesän ainoa, mikä kertoo elinkeinon rajusta rakennemuutoksesta. Muutama vuosikymmen sitten näyttelyitä oli kolme-neljä eri puolilla maata ja kaikkiin riitti niin kävijöitä kuin näytteilleasettajiakin.

Pari kuukautta kestäneestä sirkuksesta sai ensimmäisenä tarpeekseen traktorikauppiaiden yhdistys, joka vaati näyttelyiden vähentämistä. Myyntimiesten maksat ja ihmissuhteet eivätkä yritysten katteet kestäneet koko kesän kestävää hotellielämää ja iloisia sidosryhmätapaamisia.

Maatalousnäyttelyt painottuivat alkuun neuvontaan ja kylän parhaiden lypsäjien palkitsemiseen. Kentälle kävelytettiin maakunnan komeimmat kotieläimet, rotupässit ja kantakirjahevoset sekä palkittiin taitavimmat täkänänkutojat ja kyläsepät.

Maatalouden koneellistumisen myötä nelivetoturbot valtasivat kentät. Nykyisin enää parhaalla tahdolla voi löytää pienen ripauksen neuvonnallista ulottuvuutta.

Kulloinkin vallassa olevan tasavallan presidentin kuuluu piipahtaa maatalousnäyttelyssä, koska sellainen luo kuvaa koko kansan presidentistä. Joitakin vuosia sitten näytti kuitenkin siltä, että presidentti ei selvästi ollut omimmillaan karjaväen ja rotulehmien joukossa. Pokka ei kunnolla pitänyt.

Presidentin laahuksena seuraavat kaikki maakunnan kansanedustajat puoluekannasta riippumatta ja muut seudun silmäätekevät, jotka arvelevat edes näin lunastavansa kutsun linnan itsenäisyyspäivän juhliin.

Monipäiväinen maatalousnäyttely on melkoinen työrupeama myös medialle. Varmistaakseen julkisuuden näyttelyiden järjestäjät kutsuvat maakuntalehden päätoimittajan näyttelyn päätoimikunnan jäseneksi, mikä tietää tehostettua toimituksellista panostusta.

Toimittajapoloisten illat ja joskus yötkin menevät kosteissa, jopa märissä firmojen päivällistilaisuuksissa ja päivisin pitää suoltaa juttuja sivukaupalla.

Jo illansuussa toimitussihteeri tivaa etusivulle kuvallista vinkkiä ja puolen sivun ministerihaastattelua.

Ihmeesti sitä nuorempana jaksoi.

Isot väenkokoontumiset eivät suju kommelluksitta. Lahdessa pääsi karkuun suuri sonni, joka herätti hetken kauhua yleisössä.

Lopen Räyskälässä puolestaan hevoset hermostuivat ja rikkoivat pilttuunsa, kun mahtavasti jylisevä Draken lensi kentän yli niin matalalla, että Hankkijan oranssiset lippalakit olivat lähteä mukaan.

1970-luvulla strippariteltat ilmestyivät maatalousnäyttelyihin. Isännät luiskahtivat niihin muina miehinä sillä aikaa, kun naisväki tutustui sisäosastolla perinnekäsitöihin.

Häme-näyttelyssä Kaurialan kentällä oli pyhäaamuna menossa kenttähartaus. Pappi pyysi yleisöä ylös kuulemaan, mitä apostoli Paavali sanoo.

Ennen kuin hengenmies ehti aloittaa epistolaa, strippariteltan kuuluttaja huusi kaiuttimien täydeltä sopivasti jatkoksi:

– Tervetuloa tänne Eevojen paratiisiin, nyt vitosella paljon paljasta pintaa.

Sen jälkeen on vakiintunut maan tavaksi, että kaikki muut kuulutukset vaikenevat maatalousnäyttelyn kenttähartauden ajan.

Menot