Uutiset

Maatiloilla etsitään uusia säästökeinoja

Lammilaisen Pekka Lemolan ei tarvitse pitkään miettiä mihin osoittaa sormella, kun etsitään hänen maitotilansa energiasyöppöjä. Sähköpuhaltimet ja 35 vuotta vanha öljypannu ovat lämmitysratkaisuna tulleet tiensä päähän.

Ensi talveen mennessä ahnaat laitteet on korvannut lämpökeskus.

-Koska on omaa metsää, on loogista käyttää haketta. Energiaa saa ikään kuin omalla työllä ja koneilla. Se tuntuu järkevämmältä, ja laskelmatkin tukevat ratkaisua, Lemola sanoo.

Energiakulut ovat maatiloille suuri kuluerä, mutta samalla niitä harvoja asioita, joista maatiloilla voidaan enää tänä päivänä säästää. Ongelmana on, että monella tilalla ei tiedetä, mihin energiaa tarkalleen ottaen kuluu.

Yksinkertaisilla asioilla suuri merkitys

Maatilan energiankulutusta voi selvittää laatimalla tilalle energiasuunnitelman.

-Energiasuunnitelmassa tarkastellaan esimerkiksi maatilan koneita ja tuotantotiloja ja tehdään selvitys, miten tilalla voi parantaa energiatehokkuutta, kertoo energiasuunnittelija Markku Lappi ProAgria Hämeestä.

Keinot eivät aina vaadi suuria investointeja. Esille voi nousta hyvinkin yksinkertaisia asioita, joilla on kuitenkin suuri merkitys energiankulutuksen kannalta. Esimerkiksi viljatiloilla siirtyminen aikaisiin viljalajikkeisiin sekä maan pitäminen hyvässä kasvukunnossa ja kalkittuna ovat asioita, jotka vaikuttavat kokonaisenergiankulutukseen.

-Koska viljan kuivaus vie paljon energiaa, voidaan viljelytoimenpiteillä helpottaa kuivaustilannetta syksyllä, Lappi sanoo.

Suunnitelma on pitkäaikainen sitoutuminen

Energiasuunnitelman tehnyt tila sitoutuu viisi vuotta kestävään valtakunnalliseen maatilojen energiaohjelmaan.

Suunnitelman laatimisen jälkeen maanviljelijät raportoivat itse, miten energiankulutus tilalla on kehittynyt. Suunnitelmaa päivitetään sitä mukaa kun nähdään, miten säästötoimenpiteillä on onnistuttu hillitsemään energiankulutusta.

-Hämeessä kaikilla tiloilla, joihin suunnitelma on tehty, hyöty siitä on ollut hyvä, Lappi sanoo.

Maatilojen energiaohjelman tarkoituksena on vastata kansainvälisiin ilmasto- ja energiavelvoitteisiin. Tavoitteena on tehostaa energiankäyttöä maataloudessa yhdeksän prosenttia kokonaiskulutuksesta vuoteen 2016 mennessä.

Hyödyt käyvät ilmi ajan kanssa

Hämeessä energiasuunnitelma on toistaiseksi tehty noin parillekymmenelle tilalle.

Oman tilansa energiasuunnitelmaan tyytyväinen Lemola odottaa, että uusi lämmitysjärjestelmä saadaan rakennettua ja suunnitelman konkreettiset hyödyt käyvät ilmi.

-Aikaahan se vie, kun perinpohjaisesti kerätään tietoa, mutta kyllä se hyöty lopulta tulee.

-Minä odotan suunnitelmalta selvää säästöä, eli taloudellista tuloa maatilalle. Toivottavasti ei sähköä enää tarvitse ottaa lisälämmittimeksi, Lemola sanoo. (HäSa)