Uutiset

Maavoimien esikunnan paikkavalittava sotilaallisin perustein

Läntisen maanpuolustusalueen komentaja, kenraaliluutnantti Ilkka Kylä-Harakka painotti , että päät��s perusteilla olevan maavoimien esikunnan sijaintipaikasta pitää tehdä sotilaallisin perustein. Aluepoliittiset tekijät eivät saisi vaikuttaa puhtaasti sotilaalliseen ratkaisuun, kenraaliluutnatti totesi puolustusvoimain lippujuhlassa Hämeenlinnassa.

Vaihtoehtoina sijoituspaikoiksi ovat Hämeenlinna ja Mikkeli.

– Puolustusvoimien näkökulmasta katsottuna kaupungien välillä ei ole mitään kilpailutilannetta. Sijoituspaikka on valittava siten, että esikunta pystyy sieltä käsin parhaiten toimimaan mahdollisessa kriisitilanteessa, Kylä-Harakka toteaa ja painottaa samalla, ettei kuulu päätöstä valmistelevaan puolustusministeriön ydinryhmään.

Kenraaliluutnantti arvioi, että maavoimien esikunnan sijoituspaikka ratkennee syksyllä. Hallitus antaa asiaa käsittelevän turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon syyskuussa.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi perjaintaina, että maavoimien esikuntaa ollaan sijoittamassa Mikkeliin. Pääesikunta kiisti samantien, että asiasta olisi tehty mitään ratkaisuja.

Kylä-Harakka ei itse halua ottaa kantaa sijoituspaikkaan.

– Tunnen hyvin Hämeenlinnan olosuhteet. Mikkelin olosuhteita en tunne, kenraaliluutnantti perustelee.

Sotaharjoitusten siirtäminen ei tarpeen

Kylä-Harakka ei lämpene rauhanjärjestöjen esitykselle puolustusvoimien pääsotaharjoitusten peruuttamisesta. Järjestöt ovat vaatineet, että harjoituksia ei järjestettäisi samaan aikaan 14. kesäkuuta pidettävien Europarlamentin vaalien kanssa. Vihreä Liitto on vaatinut harjoitusten yhteydessä järjestettävän taisteluharjoituksen peruuttamista.

– Sotaharjoitusten ajankohta määräytyy varusmiesten koulutusohjelman perusteella. Ei tällä asialla ole mitään tekemistä vaalien kanssa, Kylä-Harakka toteaa.

Puolustusvoimain lippujuhlan vastaaotolle Linnankasarmin puistoon kokoontui perjantaina puolen tuhatta kutsuvierasta, monet heistä lippujuhlan yhteydessä ansimerkin saaneita. Musiikista vastasi Lahdesta saapunut varusmiessoittokunta. Panssariprikaatin panssarisoittokunta oli komennuksella Kosovossa.

Mainos