fbpx
Uutiset

Macronin entinen turvallisuuspäällikkö Alexander Benalla pahoitteli protestoijen lyömistä Ranskan senaatille

Kohu Ranskan presidentin entisen turvallisuuspäällikön käytöksestä ei ole laantunut, Macronin suosio pohjamudissa.
Presidentti Emmanuel Macronin (keskellä oikealla) entisen turvallisuuspäällikön Alexander Benallan (keskellä vasemmalla) skandaali on nirhaissut loven Macronin suosioon.

Video näyttää pahalta. Mellakkapoliisin visiirikypärään pukeutunut mies retuuttaa ensin naista ja lyö sen jälkeen päähän sekä talloo miestä, joka pyytää karjuen lopettamaan.

Le Monde julkaisi Pariisin vappuprotestissa kuvatun videon heinäkuun puolivälissä ja paljasti, että mies on Alexander Benalla, presidentti Emmanuel Macronin lähipiiriin kuuluva Elysée-palatsin turvallisuuspäällikkö.

Esitettyään ettei ehkä tulisikaan paikalle, Benalla asteli keskiviikkona Ranskan senaatin kuultavaksi tapauksesta. Suorana lähetyksenä videoidussa tilaisuudessa Benalla pahoitteli tapahtunutta ja selvensi, millainen rooli hänellä oli ollut Macronin lähipiirissä, jossa hän työskenteli presidentinvaalikampanjasta lähtien.

Yli kaksi kuukautta otsikoissa pyörineestä tapauksesta ei tullut Ranskan uusin poliittinen skandaali pelkästään siksi, että Benalla oli väärässä paikassa poliisiksi naamioituneena ja hakkasi ihmisiä.

Affaire Benallan eli Benalla-tapauksen ydin on siinä, että Macron näyttää yrittäneen suojella lähimpiinsä kuulunutta henkilöä ja talloneen lain kirjainta siinä sivussa.

Vastuun vierittämistä

Benalla-videonolemassaolo tuli ilmi Elysée-palatsissa jo ennen Le Monden juttua, ja Benalla pidätettiin virasta kahdeksi viikoksi. Rangaistuksen toimeenpanoa epäillään, sillä pitkin kesää Macronista eri tapahtumissa otetuissa valokuvissa Benalla on heti presidentin takana, kuten tavallisesti.

Suomen-vierailulle Macron tuli elokuun lopussa kuitenkin ilman Benallaa, sillä tämä erotettiin tehtävästään heinäkuussa, kaksi päivää Le Monden paljastusvideon jälkeen. Vasta sen jälkeen käynnistyi myös rikostutkinta. Väkivallan käytön lisäksi Benallaa epäillään poliisina esiintymisestä.

Macronin vaitiolo koko prosessin ajan herätti hämmennystä. Presidentti avasi suunsa vasta rikostutkinnan käynnistyttyä, mutta ulostulo, jossa hän vakuutti olevansa jupakan ainoa syyllinen, ei vakuuttanut. Sen katsottiin yrittävän vierittää vastuuta Benallalta.

Kova kolhu imagoon

Macronin tuntemattomuus oli tälle valtti presidentinvaaleissa, joissa vastaehdokkaat rypivät Ranskassa totuttuun tapaan skandaaleissa. Muutosta luvanneen presidentin suosio on romahtanut. Vaikka Benalla ei ole ainoa julkisuuteen tullut särö Macronin imagossa, se on niistä vakavin.

Tuoreimmassa mittauksessa Macroniin oli tyytyväisiä 34 prosenttia ranskalaisista, viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin ennen Benalla-tapausta. Tyytymättömimpiä olivat alle 40-vuotiaat, sama ikäryhmä, joka antoi Macronille luottamuksensa vaaleissa.

Benalla-tapauksen setviminen on hallinnut Ranskan poliittista päiväjärjestystä. Oppositio äänestytti Benalla-tapauksen paljastuttua kahdesti hallituksen luottamuksesta.

Lisäksi tapaus on lykännyt yhden Macronin lempiuudistuksen käsittelyä. Lakiesitys valtiollisten insituutioiden virtaviivaistamisesta lykkääntyi myöhempään syksyyn. Uudistus esimerkiksi pudottaisi kansalliskokouksen edustajien lukumäärän 577:stä 404:ään ja senaatissa 348:sta 244:ään.

Nähtäväksi jää, milloin Benalla on painunut riittävän upoksiin, jotta perustuslaillinen reformiuudistus palautuisi käsittelyyn. Nyt otsikoita hallitsee Benallan kuulustelu senaatissa.

Benalla-…skandaali

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin entinen turvallisuuspäällikkö Alexander Benalla, 27, oli parlamentin ylähuoneen eli senaatin kuultavana Pariisin vappuprotestin väkivallan takia.

Videolla poliisiksi pukeutunut Benalla retuuttaa ja lyö kahta ihmistä. Hänen piti olla paikalla tarkkailijana.

Benalla on myös rikostutkinnan kohteena sanomalehti Le Monden julkaiseman videon takia.

Benalla erotettiin vasta kuusi viikkoa tapahtuneen jälkeen videon tultua julkisuuteen. Siitä nousi Macronin uran suurin poliittinen myrsky.

Sisäministeri Gérard Collomb, poliisin johto ja Elysée-palatsin johto vierittivät kaikki syytä toistensa niskoille.

Macronin syytettiin suojelleen Benallaa, jonka hän oli itse valinnut lähipiiriinsä. Benalla työskenteli Macronille jo tämän vaalikampanjan aikana.

16 kuukautta virkaanastumisen jälkeen uudistuksia Ranskaan kiivaasti ajaneen Macronin suosio on laskenut ennätysmäisen alas.

Menot