fbpx
Uutiset

Madridin ilmastokokouksessa yritetään sopia kansainvälisen hiilikaupan pelisäännöistä

Ilmastokriisin yltyessä vuoden tärkein ilmastokokous on tekninen välikokoous. Päästövähennysten kirimistä päästään arvioimaan vasta vuoden päästä.
YK:n pääsihteeri António Guterres (oik.) kannusti maita toiveikkuuteen maanantaina alkaneessa Madridin ilmastokokouksessa. Vieressä kokousta isännöivän Espanjan pääministeri Pedro Sanchez. Kuva: CHEMA MOYA
YK:n pääsihteeri António Guterres (oik.) kannusti maita toiveikkuuteen maanantaina alkaneessa Madridin ilmastokokouksessa. Vieressä kokousta isännöivän Espanjan pääministeri Pedro Sanchez. Kuva: CHEMA MOYA

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on tutkijoiden mukaan tulipalokiire, mutta Madridissa maanantaina alkanut ilmastokokous ei käsittele sitä, miten kukin maa vähentää ilmakehän päästöjä. Vuoden tärkein, maailman maat kokoava COP25-ilmastokokous on tänä vuonna luonteeltaan tekninen.

Kahden viikon aikana maat neuvottelevat markkinamekanismeistä eli yrittävät luoda sääntöjä päästövähennyskauppaan. Suomea ilmastokokouksessa edustaa ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia, joka on yksi kolmesta EU:n pääneuvottelijasta.

– Markkinasäännöistä sopimisella yritetään todentaa, ovatko päästöt todellisia vai tapahtuvatko ne vain paperilla. Niillä yritetään estää esimerkiksi kaksoislaskenta. Jos Suomi ostaisi Brasiliassa tehtyjä päästövähennyksiä, niitä ei voisi laskea molempien hyväksi vaan vain toisen, sanoo Greenpeace Nordicin ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Kokouksen ensimmäinen viikko kuluu virkamiesvalmisteluissa. Ministerit saapuvat Madridiin ensi viikolla, jonka päätteeksi on lupa odottaa hiilimarkkinoita koskevaa päätöstä.

– Se tulee olemaan yleisluonteinen, Kosonen arvioi.

Tavoitteet julki ensi vuonna

Madridin kokous on välikokous ennen ensi vuoden ilmastokokousta, joka järjestetään Skotlannin Glasgowissa.

Kokoukseen mennessä maiden pitää ilmoittaa päivitetyt päästövähennystavoitteensa. Suomi toimii muiden EU-maiden tavoin ilmastoneuvotteluissa osana unionia, jolla on yhteinen tavoite.

– Madridissa mailta odotetaan positiivisia signaaleja siitä, että aikovatko he päivittää tavoitteet, ovatko ne lukeneet ja ymmärtäneet IPCC-raportit, Kosonen sanoo.

EU:n päästövähennystavoite on leikata vuoteen 2030 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta.

Kokouksen avajaispäivään osallistuva EU-komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyren on ilmoittanut tavoitteekseen, että EU kiristäisi lyhyen aikavälin eli vuoden 2030 tavoitetta 50 prosenttiin ja olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Thunberg matkalla paikalle

Madridin kokoukseen osallistuva ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg arvioi rantautuvansa Lissaboniin tiistaina. Thunbergin piti lähteä Atlantin ylitykseen, kun Chile vetäytyi kokouksen järjestämisestä viime metreillä eli lokakuussa ja Espanja ilmoitti ottavansa kokouksen vastuulleen

Kososen mielestä Thunbergin kaltaisia aktivisteja tarvitaan enemmän kuin koskaan luomaan painetta päätöksenteossa hidasteleville valtioille.

– Ilmastomarsseja ja protesteja tarvitaan entistä enemmän. Ilman niitä Suomessa tuskin olisi nähty ilmastovaaleja, hän sanoo.

Viime vuonna kokousta isännöineen Puolan ympäristöministeri Michal Kurtyka kiitti nuoria ilmastoaktiiveja.

– Heillä on rohkeutta puhua suoraan ja muistuttaa meitä siitä, että mekin perimme planeetan vanhemmiltamme, hän sanoi Reutersin mukaan.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti avajaispuheenvuorossaan maita pysymään toiveikkaina ja jatkamaan taistelua ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

– Haluammeko todella, että meidät muistetaan sukupolvena, joka hautasi päänsä hiekkaan ja viis veisasi palavasta planeetasta?, hän sanoi Reutersin mukaan.

Menot