Uutiset

Madridin kädenojennus ei kelpaa kaikille Kataloniassa

Itsenäisyysmielisten kivikova ydin vastustaa barrikadeilla Espanjan keskushallituksen kokoontumista Barcelonaan
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez (vas.) ja Katalonian aluejohtaja Quim Torra neuvottelivat Katalonian kriisistä torstai-iltana. Kuva: TONI ALBIR

Madridin valtaapitävät eivät ole toivottuja vieraita Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. Eivät ainakaan Katalonian itsenäisyysmielisten ydinjoukon mielestä.

Espanjan hallitus päätti sovinnon eleenä kokoontua perjantaina Barcelonaan.

Tämä johti rajuihin protesteihin. Katalonian itsenäisyyttä vaativat aktivistit pysäyttivät barrikadeilla liikenteen kymmenillä teillä, muun muassa Välimeren rantaa pitkin kulkevan moottoritie AP 7:n.

Barcelonassa mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa useissa pisteissä, myös pääkadulla La Ramblalla.

Vankilassa oikeudenkäyntiä odottavat yhdeksän katalonialaispoliitikkoa olivat kehottaneet rauhanomaisiin protesteihin.

Maantiet ja junaradat poikki

Perjantaina näytti kuitenkin siltä, että toivetta ei kuunneltu.

Protestien organisoija on Comitès de Defensa de la República (CDR) eli Tasavallan puolustuskomiteat -niminen kattojärjestö, joka muodostettiin syyskuussa 2017 auttamaan lokakuun 1. päivän itsenäisyyskansanäänestyksen järjestelyissä.

Kun Espanjan keskushallitus murskasi itsenäisyysliikehdinnän ja vangitutti sen johtajat, tuli CDR:stä itsenäisyysliikehdinnän keihäänkärki. Se on vuoden aikana pannut pystyyn useita katukampanjoita, joissa on pysäytetty maatie- ja rataliikennettä.

Perjantaina mielenosoittajien joukko yritti tunkeutua Barcelonassa poliisiketjun läpi Llotja de Mar -nimiseen rakennukseen, missä Espanjan hallitus piti kokoustaan pääministeri Pedro Sánchezin johdolla.

Dialogia luvataan jatkaa

Protestiaalto oli tiedossa ennakkoon, mutta Sánchez piti kiinni silti suunnitelmastaan.

Torstai-iltana Sánchez tapasi Barcelonassa Katalonian aluejohtajan Quim Torran, jota pidetään vähintään yhtä vannoutuneena itsenäisyysmiehenä kuin maanpaossa elävää Torran puoluetoveria Carles Puigdemontia.

Torstain keskustelujen jälkeen Sánchez ja Torra ilmoittivat jatkavansa myöhemmin dialogia, jossa pyritään Katalonian kriisiin poliittiseen ratkaisuun. Tämä kuulostaa vaatimattomalta saavutukselta, mutta itse asiassa se on positiivisinta, mitä Kataloniasta on kuultu pitkään aikaan.

Sánchezin kohdalla kyse on poliittisesta välttämättömyydestä. Hänen sosialistipuolueensa hallituksella on alle neljännes Espanjan parlamentin paikoista. Niinpä Sánchez tarvitsee Katalonian alueellisten ja muiden pikkupuolueiden tukea parlamenttiäänestyksissä.

Pienempi paha

Mitä Sánchez voi tarjota Katalonian itsenäisyysleirille?

Mitään konkreettista ei ole vielä pöydällä, mutta Katalonian autonomian lisääminen saattaa sisältyä tarjoukseen joskus myöhemmin. Espanjan keskushallituksen siunaamaa kansanäänestystä sen sijaan ei ole luvassa myöskään Sánchezin suunnasta.

Katalonian alueparlamentti on jakaantunut aika lailla tasan itsenäisyysmielisten ja Espanjan yhtenäisyydestä kiinni pitävien kesken. Quim Torran johtama aluehallitus on itsenäisyysmielisten käsissä.

Katalonian jakava juopa on niin syvä, kriisin voi odottaa jatkuvan vielä pitkään. Oikeudenkäynnit yhdeksää vankilassa viruvaa katalonialaispoliitikkoa vastaan alkavat vuodenvaihteen jälkeen. Se tietää lisää protesteja.

Torralle ja muille itsenäisyyttä ajaville katalonialaispoliitikoille Sánchezin hallitus on pienempi paha. Jos se kaatuu, tulee tilalle luultavasti kansanpuolueen ja Ciudadanos-puolueen oikeistohallitus, jolta on luvassa lähinnä kovia otteita Katalonian suuntaan.