Uutiset

Mafian uhka pakottaa toimittajat Italiassa poliisisuojeluun

Rooma
10.06.2018, 10:12

Ulkomaat

Kaikki oli valmiina Paolo Borrometin murhaamiseksi. Hankalaksi koettu toimittaja turvasaattueineen oli tarkoitus räjäyttää autopommilla, kun Roomaan muuttanut Borrometi seuraavan kerran vierailisi Sisiliassa.
Sisilian mafian Cosa Nostran suunnitelmat paljastuivat huhtikuussa poliisin salakuuntelunauhoilta. Vuodesta 2014 ympärivuorokautisessa poliisisuojelussa ollutta Borrometia suojelevien karabinieerien määrä nostettiin kahdesta viiteen.
– En ole käynyt viiteen vuoteen merellä, elokuvateatterissa, konsertissa tai jalkapallo-ottelussa. Kaikki tapaamiset pitää järjestää yksityiskohtaisesti. On kuitenkin viranomaisten ja tuomarien ansiota, että olen yhä elossa, Borrometi kertoo Roomassa.
Yhteensä 19 toimittajaa saa Italiassa ympärivuorokautista suojelua ja lähes 200 pienempimuotoista valvontaa, sisäministeriön tilastot kertovat.

Tuhopolttoyritys ja pahoinpitely

Borrometi kertoo saaneensa kuolemantuomion viideltä eri mafiaklaanilta ja olevansa parhaillaan asianomistajana 15 oikeusjutussa. Syynä ovat hänen kirjoittamansa lehtijutut, jotka ovat estäneet muun muassa mafian miljoonakaupat ja johtaneet sisilialaisen Sciclin kunnanvaltuuston hajottamiseen mafiakytkösten vuoksi.
Uhkaukset alkoivat autoon kirjoitetulla varoituksella ja nimettömillä puheluilla. Vuonna 2014 Borrometi joutui kahden naamioituneen miehen pahoinpitelemäksi.
– Olkapääni murtui kolmesta kohdasta, ja siihen jäi pysyvä vamma. Myöhemmin vanhempieni talo yritettiin polttaa.

Uhkauksista tarkat tilastot

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan toimittajiin kohdistuva väkivalta ja uhkailu ovat Italiassa hälyttävällä tasolla ja kasvussa. Italia sijoittuu lehdistönvapausindeksissä sijalle 46.
Journalistien ammattiliitto FNSI:n puheenjohtajan Giuseppe Giuliettin mukaan poliisisuojelun lisäksi tärkeää on se, että muut toimittajat jatkavat uhattujen toimittajien tutkimuksia.
– Ampumisen sijaan toimittajien uskottavuus pyritään nykyisin kyseenalaistamaan tai heidät yritetään pelotella hiljaisiksi ylimitoitetuilla vahingonkorvausvaateilla, Giulietti sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic