Uutiset

Mahdollista ostaa järkevä joululahja

Hämeenlinna 10.12.2006

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat tänä jouluna lahjoja peräti 1,4 miljardilla eurolla. Summa on saatu kokoon haastattelututkimuksella, jotka eivät koskaan kerro tutkittavasta aiheesta koko totuutta. Aie ostaa joululahja on tietysti eri asia kuin se, mitä kaupasta on lopulta lahjaksi ostettu.

Suomen kaupan toimitusjohtaja Guy Wires lähes tyrmää Nordean arvion joulukaupasta Helsingin Sanomien haastattelussa. Kaupan liiton laskujen mukaan joulumyynnin arvo on 800 miljoonaa euroa, joten kokonaissumma on 600 miljoonaa euroa Nordean tutkimustulosta pienempi!

Olisikohan kirkko tässäkin tapauksessa suunnilleen keskellä kylää? Kaupan liiton arvio on tunnetusti varovainen ja jos suomalaiset innostuvat ostamaan joululahjoja, voinee joulukaupan potti kasvaa yli miljardin euron.

Nordean laskuissa suomalainen käyttää joululahjoihin keskimäärin 320 euroa. Länsi-Suomessa summa on 350 euroa, Itä-Suomessa kansa on tutkimuksen perusteella harkitsevaa ja käyttää lahjoihin rahaa 289 euroa.

Vaikka Nordean tutkimustulokset eivät pitäisikään paikkaansa, suomalaiset käyttävät joka tapauksessa joululahjoihin huomattavan suuren summan rahaa. Joulu on kaupalle suuri bisnes, tätä tosiasiaa on turha yrittää kiistää.

Keskeistä on jälleen se, mihin rahaa käytetään, mitä lahjoja ostetaan. Ratkaisun avaimet ovat edelleen tiukasti kuluttajan käsissä, joten kauppaa ei voi noin vain syyllistää tyhjänpäiväiseen tuhlaamiseen innostamisesta.

Nordean tutkimus kattoi Pohjoismaat. Tulosten perusteella pohjoismaalaiset, maasta riippumatta, toivovat perin samanlaisia lahjoja: muun muassa vaatteita, kirjoja, lahjakortteja ja matkoja.

Lahjakortti saattaa tuntua lahjan saajasta jollain tavalla kylmältä ja jopa tunteettomalta lahjalta. Tulkinta on hieman yksioikoinen, sillä lahjakortin kautta lahjan saaja voi hankkia juuri sitä, mitä eniten toivoo tai tarvitsee.

Lahjakortti ei ole ainoa tapa välttää niin sanottujen turhien lahjojen ostoa. Ensimmäinen viisas kysymys jouluun valmistuvalle on yksin se, kenelle juuri minun pitää yleensä lahjoja hankkia. Tässä asiassa rajan vetäminen on viisauden alku ja tuhlausta estävä ponnistus.

Järkevän lahjan hankinta ei ole aina helppoa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Lapsi tarvitsee aina vaatteita, kulttuurin harrastaja kirjansa tai äänilevynsä ja miksei joulupukki voisi antaa lahjaksi taulutelevisiota, jos perheessä tarvitaan uutta tv-vastaanotinta.

Järkevien lahjojen hankintaakin voi seurata ostokrapula, jos ne on ostettu velaksi. Tästä vaarasta varoittaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svarström, eikä lainkaan aiheetta. Pankin selvitysten perusteella noin 15 prosenttia suomalaisista on ostamassa joululahjoja velkarahalla.

Järkevien lahjojenkin hankintaa voi seurata ostokrapula, jos ne on ostettu velaksi.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic