fbpx
Uutiset

Maihinnousupisteet yhä valmistelussa mutta kaukana valmiista – turvapaikkamenettely ja Dublin-asetus hiertävät EU:ta

Torstaina Eurooppa-neuvoston asialistalla on taas muuttoliike ja EU:n sisäinen turvallisuus, mutta kyseessä on ennemmin tilannekatsaus kuin sitovien päätösten teko.
Maahanmuutto on EU:lle yhä vaikea kokonaisuus. Arkistokuva turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksesta Torniosta vuodelta 2015.

EU tiukentaa rajavalvontaansa ja tutkii turvapaikanhakijoiden maihinnousupisteiden perustamista niin EU:n sisälle kuin ulkopuolelle.

Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset pyritään erottelemaan nopeasti ja mahdollisesti jo ennen kuin he saapuvat Eurooppaan ja taloudellisin perustein Eurooppaan pyrkivät palautetaan.

Nämä olivat pääasioita, kun EU-maiden johtajat linjasivat kesäkuussa pääperiaatteita yhteiseksi maahanmuuttopolitiikaksi. Käytännön toteutus on yhä pahasti kesken, koska jäsenmaiden on hankala päästä sopuun kokonaisuudesta. Erityisesti Itä-Euroopassa halutaan tiukempaa maahanmuuttolinjaa kuin lännessä.

– Turvapaikkamenettelyyn ja Dublin-asetukseen liittyvät säädösehdotukset ovat hankalimmat. Turvapaikkamenettelyihin liittyy jäsenmaiden omien oikeusjärjestelmien yhteensovittamista, joten haasteellisuus ei ole ihme. Dublin-siirroissa haasteellista on jäsenmaiden välinen solidaarisuus. Eteenpäin kuitenkin mennään, kertoo hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho sisäministeriöstä.

Torstaina Eurooppa-neuvosto arvioi edistymistä muuttoliikkeen hallintaan tähtäävissä toimissa, joista sovittiin kesäkuussa.

– Vielä ei edellytetä olevan valmista. Nyt pidetään tilannekatsaus. Odotamme virkamiestasolla seuraavia asioita siihen, miten valmistelua jatketaan joulua kohti, Vanamo-Alho toteaa.

Mykkänen haluaa hakukeskuksia

Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan vastaanotosta vastaa se jäsenvaltio, jossa hänen sormenjäljet on ensimmäisenä otettu tai jossa hänelle on myönnetty ensimmäisen kerran Schengen-viisumi.

Viime vuosina Dublin-asetusta ei ole kovin hyvin EU:ssa noudatettu, kun turvapaikanhakijoita tuli vuosina 2015–2016 ennätysmäärä. Jatkossakin on auki, kuinka moni EU-maa suostuu ottamaan turvapaikanhakijoita, joita tulee yhä tuhansia Välimeren yli.

Maihinnousupisteistä haetaan ratkaisua siihen, että niistä tulisi jäsenmaihin vain tietty määrä turvapaikanhakijoita eikä yllättäviä hakijamääriä enää sen päälle tulisi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kirjoitti lauantaina blogissaan, että maihinnousupisteet eli turvapaikan hakukeskukset olisivat parempi ratkaisu nykytilanteeseen verrattuna.

– Pitkällä aikavälillä painopiste olisi parasta siirtää suoraan pakolaisleireiltä valittaviin pakolaisiin, mutta EU:n yhteiset hakukeskukset ulkorajoilla voisivat olla ainakin välivaiheen ratkaisu ja ainakin askel oikeudenmukaisempaan ja vähemmän pelkoa Euroopassa ruokkivaan menetelmään. Kansallisista yksityiskohdista ei saisi tehdä kynnyskysymystä, kun yhteinen hallittu menettely olisi kaikille nykyistä parempi, Mykkänen kirjoittaa.

Mykkäsen blogikirjoitus synnytti kritiikkiä ainakin ihmisoikeusjärjestö Amnestyssä.

– Turvapaikanhakijat tulee pysäyttää Euroopan rajoilla ja jos kriteerit eivät täyty, nopeasti pois. Missä inhimillisyys Kai Mykkänen? Koska muuttoliike tulee kiihtymään, mitä jos aitojen sijaan valmisteltaisiin eurooppalaisia tulijoiden vastaanottamiseen, kysyy Amnestyn Suomen osaston puheenjohtaja Frank Johansson Twitterissä.

Yhdessä tiukemman rajavalvonnan kanssa maihinnousupisteet tarkoittaisivat sitä, että Eurooppaan olisi vaikeampi päästä. Maihinnousupisteissä tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti mereltä pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuden perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin.

EU:n pitäisi samalla lisätä tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä.

Menot