Uutiset

Maila käy Kapasten käteen

Omena ei putoa kauas puusta. Niko Kapanen aloitti jääkiekkoilun HPK:ssa 6-vuotiaana. Jääkiekon maailmanmestarin poika on puolestaan jo 4-vuotiaana aikamoinen haka golfissa. Hän suoritti alkukesästä golfin green cardin. Lajin alkeiskurssin Kaarlo kävi 3-vuotiaana.

-Vielä ei olla kierretty 18 reiän kenttää, mutta viime viikolla pelasimme pari kertaa Aulangolla ysit. Golfauto oli kyllä mukana. Muuten olisi voinut väsy iskeä poikaan, naurahtaa Niko Kapanen, joka pokkasi Kanta-Hämeen viime vuoden urheilijan palkinnon maanantaina Hämeen Sanomien urheilutoimikunnan puheenjohtajalta Jussi Ala-Nikkolalta Aulangon Everstin kentän klubirakennuksessa.

Vähän myöhemmin Kaarlo sai näyttää puttitaitojaan harjoitusviheriöllä – ja parimetrinen putti upposi nätisti kuppiin. Isä-Niko laittoi heti perään kuppiin oman puttinsa samalta etäisyydeltä. Sitten Kapasten kädet löivät ylävitoset.

-Varmasti kaikkien aikojen nuorin hämeenlinnalainen green cardin suorittaja ja ehkä koko Suomen. Jos noin metrin mittaisille järjestettäisiin golfin MM-kisat. Kaarlo olisi varmasti lähellä voittoa, hykertelee Aulangon Golfklubin sihteeri Pertti Koivunen vieressä.

-Tykkään golfista ja jääkiekosta, vakuuttaa juniori itse.

On Kaarlolla jo oppia jääkiekostakin.

-Viime talvena poika oppi luistelemaan. Venäjän kauden jälkeen Kaarlo oli isin valmentajana Hämeenlinnan jäähallissa. Hän syötteli isille, joka valmistautui MM-kisoihin, elokuun alussa työpaikalleen Venäjälle Kazaniin palaava Kapanen kertoo.

Perheensä Kapanen saa jo tuttuun Kazaniin, kun KHL:n sarjakausi syyskuun puolivälissä pyörähtää käyntiin.

”Uskomaton suoritus”

Niko Kapanen juhli keväällä Leijonissa maailmanmestaruutta. Siitä ansiosta hän ei kuitenkaan maanantaina palkintoa saanut. Kynttilänjalka ja kukat tulivat viime vuoden menestyksestä – olympiapronssista ja Venäjän mestaruudesta.

Eli kovin on mahdollista, että toinen samanlainen kynttilänjalka koristaa Kapasten kotia vuoden päästä.

-Kevään maailmanmestaruus oli huikea ja uskomaton suoritus joukkueelta. Ei sitä mestaruutta tainnut kukaan odottaa. Iso lisä oli joukkueen vastaanotto kotimaassa. Se avasi viimeistään silmät. Kaiken järjen mukaan isosta asiasta oli kyse, HPK:ssa kiekko-oppinsa ammentanut Kapanen sanoo.

Kapanen on urallaan voittanut paljon – muun olympiahopeaa ja -pronssia, MM-mitaleita, Venäjän mestaruuksia…

-Olympialaiset on maajoukkueiden kovin turnaus. Siellä ovat mukana kaikki parhaat. MM-kisoissa kaikki parhaat eivät tietysti ole, osa pelaa NHL:n ratkaisupelejä. Mutta ihmisten reaktio maailmanmestaruudesta nostaa sen arvoa entisestään.

Neljäs kausi Kazanissa

Kapasen ajatuksena oli pelata NHL-kausien jälkeen yksi kausi Venäjällä KHL-liigassa. Nyt hän kuitenkin aloittaa jo neljännen kautensa Ak Bars Kazanin joukkueessa, joka on yksi liigansa huippuporukoista.

Kazanin ulkomaalaisosastolla on muitakin suomalaisia kuin Niko Kapanen. Joukkueen maalia vartioi Petri Vehanen ja hyökkäyksessä uurastaa Jarkko Immonen. Huhuttu on, että Antti Miettinenkin – Kapasen tavoin HPK:n kasvatti – siirtyisi Minnesota Wildistä Kazanin palvelukseen.

-Niin olen kuullut. Onhan siitä jossain ollut skuuppeja. Jos Antti tulee Kazaniin, totta kai olen siitä iloinen. Hattulan pojat pelaavat siinä tapauksessa taas kerran samassa osoitteessa, Kapanen myhäilee.

Kesäloma loppusuoralla

Kapasella on jäljellä pari viikkoa kesälomaa, jonka hän on viettänyt perheineen pääosin kotikonnuilla Hämeenlinnassa.

-Luistimet eivät ole olleet jaloissa sen jälkeen, kun ne pois otin Bratislavassa MM-finaalin jälkeen.

Kazanin joukkueen kausi alkaa perusteellisella lääkärin tarkastuksella ja testeillä.

-Kovan seulan läpi käymme. Ne ovat hyvänoloiset ja kattavat testit, mies vakuuttaa.

Sitten mennäänkin jo ottamaan tuntumaa jäähän.

-Alkuun harjoittelemme kerran päivässä jäällä ja toinen päivittäinen harjoitus on jotain muuta. Parin viikon päästä treenaamme jäällä kahdesti päivässä. Sitten alkavat harjoituspelit.

Harjoituskaudella Kazanin nimekäs joukkue tulee myös Suomeen. Se pelaa harjoitusottelut Jyväskylässä ja Raumalla.

Uusi valmentaja

Öljykaupunkinakin tunnettu Kazan on jääkiekkoilijalle kelpo paikka tehdä työtään.

-Olot jääkiekkoiluun ovat viimeisen päälle, Kapanenkin vakuuttaa.

Häntä odottaa Kazanissa uusi valmentaja. Joukkuetta edelliset kaudet luotsannut Zinetula Biljaletdinov valittiin Venäjän maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Kazanin ruoriin tarttuu Vladimir Krikunov, joka valmensi aikaisemmin Tatarstanin toista joukkuetta Neftehimikiä.

-Saa nähdä, mitä siellä odottaa. Sellaista olen kuullut, että uusi valmentajamme on ns. vanhan liiton miehiä.

Ensi vuonna kotikisat

Suomi puolustaa maailmanmestaruutta ensi keväänä Helsingissä pelattavissa MM-kilpailuissa.

-Kisoilla on extrakipinä, kun ne ovat kotimaassa. Hyvään saumaan tuli sitä ajatellen mestaruuskin, Kapanen myöntää.

Hän ei itse kuitenkaan vielä lupaa eikä kiellä pelaavansa Leijonissa ensi kaudellakin.

-Aina olen sanonut, että on hienoa edustaa Suomea. Ensi kausi kuitenkin vasta näyttää omalta osaltani maajoukkuepelit. Onko virtaa riittävästi ja muuta. Kausi on pitkä ja perhettäkin on ajateltava. Maajoukkueessa pelaamisen on palveltava kumpaakin – maajoukkuetta ja itseä. Aika näyttää, Kapanen tuumaa. (HäSa)