Uutiset

Maineensa voi palauttaa vain toimimalla

Olen istunut tänä syksynä parin päivän kurssilla sekä eduskunnassa että Euroopan parlamentissa. Ero poliittisessa ilmapiirissä on huikea.

Kotimaan kansanedustajat tuntuvat vetäytyneen kuoreensa. He kokevat, ettei heitä enää arvosteta samalla tavalla kuin ennen.

Uutisointi kansanedustajien vaalirahasotkuista, kovapalkkaisista hallintoneuvostopaikoista, palkankorotuksista ja ihmissuhdekuvioista on saanut edustajat varpailleen. Osa näyttää pitävän itseään suorastaan marttyyrina, jonka niskoille ilkeä media on syytänyt muutaman kollegan synnit.

Eräskin edustaja sanoi pelkäävänsä nykyisin kulkea iltaisin Tikkurilassa, kun koskaan ei voi tietää, mitä vastaantulevalla kansalla on mielessään. Ennätyksellisen moni onkin nyt luopumassa edustajanpaikastaan.

Kun Suomessa usein arvotetaan oma eduskunta EU-parlamenttia tärkeämmäksi paikaksi, Brysselin käytävillä tunnelma on toinen. EU-parlamentissa poliitikot ovat ylpeitä työstään. He kokevat olevansa vaikuttajia, vaikka kotimaassa heidän toimistaan raportoidaan vähän.

Mepit ja virkamiehet ihmettelevät käsitystä, että EU on kotimaassa hankaliksi koettujen poliitikkojen hautausmaa. Hehän ovat pääkallopaikalla säätämässä lakeja, joita Suomenkin on noudatettava. Yhteismenettelyn lisäännyttyä Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä EU-parlamentilta on hävinnyt myös vanha kumileimasimen rooli.

Talossa, jossa työskentelee päivittäin jopa kymmenentuhatta henkilöä, poliitikoilla ei ole samanlaisia paineita kuin kotimaisessa eduskunnassa.

Iltapäivälehdet ja viihdejulkaisut eivät lähetä toimittajaansa Brysseliin tai Strasbourgiin kyttäämään meppien tekemisiä, kun taas eduskunnasta on tullut suomalaisille juorutoimittajille jo vakiokohde.

Euroopan parlamenttiin on pysyvästi akkreditoituna kymmenkunta suomalaistoimittajaa. Eduskunnassa toimittajia ja kuvaajia on yhteensä parisataa.

Ei kaikki
ole kuitenkaan aina kiinni mediasta. Toimittajien ja kollegoiden syyttelyn sijaan kansanedustajienkin kannattaisi nyt miettiä, kuinka oma arvostus on mahdollista palauttaa. Ensi kevään eduskuntavaaleja kun ei välttämättä voitetakaan parhaimmalla mainostoimistokampanjalla.

Osa puolueista on päättänyt ottaa vanhat konstit käyttöön lähtemällä jopa ihmisten kotioville puolueensa sanomaa jakamaan. Moni luottaa facebookin, blogien ja muun sosiaalisen median vaikutusvaltaan.

Tärkeintä on kuitenkin toimia: osoittaa olevansa aktiivinen, avoin ja luottamuksen arvoinen. Nyt pärjäävät ne poliitikot, jotka uskaltavat tuoda mielipiteensä esiin.

Vaikka asiat eivät ole mustavalkoisia, eikä kaikkiin kansalaisten kysymyksiin voi vastata vain kyllä tai ei, poliitikolla olettaisi olevan mielipiteitä.

Päivän lehti

6.6.2020