Uutiset

Maisemamaalari tallettaa tuokiokuvia luonnosta

Hattulalaisen taidemaalarin Aarne Arponevan näyttelyssä Hauhotalossa voi vielä hetkeksi palata menneen talven lumille. Näyttelyssä on esillä juuri päättyneen talven aikana maalattuja luontokuvia. Tuoreimmissa töissä kevät on jo tulossa.

Arponeva on ulkoilmamaalari, ja hän kertoo maalaavansa erityisen mielellään talvella.

– Minua viehättää talvisen luonnon värien niukkuus. Lumen väri- ja valööriarvoja täytyy oppia havainnoimaan, ja niukalla paletilla saa aikaan uskomattomia vivahteita.

Arponeva kutsuu maalauksiaan otoksiksi, jotka syntyvät maalausretkillä tehdyistä havainnoista.

– Otoksella en tarkoita valokuvamaisuutta vaan pyrin muuttamaan havainnot maalauksen kielelle. Maalaus syntyy retken aikana enkä mielellään korjaile niitä myöhemmin.

Arponeva kertoo, että häntä huvittavat taiteilijahaastattelut, joissa taiteilija kertoo töiden syntyvän milloin mistäkin tuskasta.

– Minä en ole tuskamaalari. Nautin maalaamisesta ja lopputuloksesta. Se tosin on välillä tuskallista, kun kovilla pakkasilla sormet ja varpaat jäätyvät, hän hymähtää.

Arponeva on maalannut kolmisenkymmentä vuotta ja oma tyyli on sinä aikana muotoutunut kokeilujen kautta. Niihin kuului muun muassa abstraktin ekspressionismin kausi, jonka Arponeva sanoo kulkeneensa loppuun.

– Se tosin jätti jälkensä tekniikkaan.

Aarne Arponevan näyttely ”Havaintoja Hämeen talvisesta luonnosta” on esillä Hauholla Hauhotalossa huhtikuun loppuun saakka. Arponeva itse on kertomassa töistään tiistaisin 12. ja 26. huhtikuuta kello 10-12 ja torstaina 14.4. kello 13-15.

Muina aikoina tiedustelut Hauhon kunnan kulttuuritoimistosta tai Hauhotalon vahtimestarilta, puh. 050 588 0151. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic