fbpx
Uutiset

Maisteriksi olisi enemmänkin vetoa

Nykynuoret uivat vanhempiaan paremmin

Uimamaisteri on vaativa titteli, jonka vaatimuksia eivät pysty täyttämään läheskään kaikki aikuisetkaan. Hauhon uimakoulujen opettaja, erityisliikunnanohjaaja Kirsti Haanperä kertoo, että masterintutkinnon yrittäjiä on Hauholla joka kesä.

– Viime vuonna Hauholla tuli kolme maisteria, yksi jokaisesta uimakoulusta. Tänä kesänä yrittäjiä on kaksi.

Haanperä uskoo, että lapset olisivat vieläkin enemmän kiinnostuneita uimamaisterin suorituksista, jos he tietäisivät mahdollisuudesta. Kilpaileminen ja omien taitojen osoittaminen kun viehättää lapsia.

Maisterintutkintoon kuuluvat uintitekniikoiden puhdas hallinta ja yhtämittainen18 metrin pituussukellus:

– Krooliuinnista ja pituussukelluksesta jää kiinni, jos joku jää. Niin pitkään pituussukellukseen eivät pysty kaikki aikuisetkaan.

Tuittulan uimakoulun jatkoryhmässä on menossa uimakandidaatin tutkinnon ja uimamerkkien suoritus. Uimamaisterin lisäksi kolme lasta aikoo suorittaa kandidaatin tukinnon ja osa taitomerkkejä.

Jatkoryhmässä on 18 tyttöä ja poikaa, jotka eivät vettä pelkää. Edes viileä sää ei näitä vesipetoja hetkauta.

– Lämmintä vesi on. Vähän palelee vain sitten, kun tuulee, Markus Hiiri sanoo.

Uimakoululaisista kaikki osaavat valmiiksi uida, sillä he ovat osallistuneet viime kesänä alkuopetukseen. Jatkoryhmässä he ovat hioneet taitojaan ja oppineet oikeita tekniikoita.

– Nyt opin uimaan selkää oikeasti, Niina Juutila kertoo.

Uimataitoinen on pohjoismaisen määritelmän mukaan ihminen, joka pystyy uimaan 200 metriä yhtä mittaa ja siitä 50 metriä selällään.

Nuoret ovat selvästi uimataitoisempia kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa.

Pääesikunnan mukaan vuosien 2002 ja 2003 palvelukseen astuneista varusmiehistä 82-85 prosenttia osasi uida. Kokonaan uimataidottomia on kolme-viisi prosenttia palveluksensa alussa.

Parempaan suuntaan ollaan siis menossa, sillä Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tutkimusken mukaan 15-24-vuotiaista 83 prosenttia osaa uida. Sitä vanhemmista naisista vain 73 ja miehistä 80 prosenttia osaa uida.

Keski-ikäisten uimataidossa on paljon parantamisen varaa, sillä 45-64-vuotiaista uida osaa vain 60 prosenttia. Ikäluokka naisista 10 prosenttia oli täysin uimataidottomia.

Uimakouluun ehtii vielä

Tuuloksessa ja Janakkalassa uimakoulut ovat tältä kesältä ohi, mutta muualla ehtii vielä mukaan.

Hattulassa uimakoulut alkavat maanantaina 19.7. Pappilanniemessä kello 10 ja 11 sekä Herniäisissä kello 13 ja 14.

Hauholla on jäljellä Alvettulan uimakoulut, jotka alkavat maanantaina 19.7. kunnan rannassa kello 13 aloitusryhmä ja Rikulanrannassa kello 13 jatkoryhmä.

Hämeenlinnassa Lasten liikunnan tuki järjestää uimakouluja uimahallin rannassa. Maanantaina 26.7. aloittavat alkajien ryhmät kello 12 ja 13 sekä jatkoryhmä kello 14.

Lammilla aloittavat alkavien ryhmät maanantaina 19.7. Sankolassa kello 11 ja Evon Rivieralla kello 13.

Rengossa kesän viimeiset uimakoulut alkavat maanantaina 19.7. kirkonkylässä kello 10.30 ja Ahoisissa Alimmaisen uimarannassa kello 13 ja 13.45.

Menot