Uutiset

Maisterit nostavat viinin arvostusta

Joka alalla on huippunsa, jotka ovat nousseet muiden yläpuolelle. Viinialan koulutuksessa se on englantilaisen Master of Wine -instituutin samanniminen tutkinto. Vain joka kymmenes opiskelija on läpäissyt sen.Suomalaiset pioneerit opinahjossa ovat viinikonsultti Essi Avellan, moninkertainen mestarisommelier Juha Lihtonen, tuotepäällikkö Tuomas Meriluoto ja viinikonsultti Mika Vanne.Ainoa suomalainen sommelierien eli viinimestarien Pohjoismaiden mestari Juha Lihtonen lähti innolla koulutukseen.- Haluan kehittää osaamistani. Taustalla on intohimo, joka on ajanut minua eteenpäin esimerkiksi viinikilpailuissa. Jo puolen vuoden opiskelun jälkeen olen huomannut, että osaan entistä tarkemmin arvioida viinejä.- Toinen tavoite on saada ensiluokkaista tietoa viinimaailmasta, luoda kansainväliset verkostot ja kokemusta kansainvälisillä markkinoilla operoimisesta.Koko maailmassa on elossa 245 MW-tittelin haltijaa. Heistä kolme neljästä tulee Britanniasta. Maa ei ole arvostettu viinituottaja, mutta Lontoo on maailman viinikaupan keskus.Alan koulutus avautui muille kuin briteille vasta 80-luvun alussa. Varsinaisista viinintuottajamaista tulee vain kourallinen viinimaistereita. Ainoa pohjoismaalainen on norjalainen Arne Ronold. Joukossa on nelisenkymmentä naista, jotka saavat käyttää nimensä perässä MW-kirjaimia.Ensimmäinen
nainenEssi Avellania puri viinikirva opiskeluaikoina Turun kauppakorkeakoulussa.- En ollut kiinnostunut viineistä tai ravintola-alasta, mutta minulle tuli tilaisuus päästä Juha Berglundin viinitilalle Chateau Carsiniin sadonkorjuuseen sillä ehdolla, että tekisin seminaarityön viinin markkinoinnista.- Sen jälkeen minulta pyydettiin gradua viinibrandin rakentamisesta ja asuin Bordeaux’ssa puoli vuotta. Siellä avautui uusi maailma.Avellan työskenteli Silja Linella myymälöiden viinituotepäällikkönä ja suoritti viinialan kursseja.- Meitä haki Suomesta kuusi Master of Wine -koulutukseen. Olimmeyllättyneitä, että näin moni pääsi. Meidän kurssilla on opiskelijoita 37 ympäri maailmaa.Viiniala
tasa-arvoistuuEssi Avellan kertoo, että uudella kurssilla on naisia yli puolet. Sama pätee liki kaikkeen korkeakoulu- ja yliopisto-opiskeluun.- Naisia kiinnostaa opiskelu miehiä enemmän ja tutkinto on tärkeä uskottavuuden takia.MW-opiskelu on kestänyt puoli vuotta. Avellan sanoo olevansa myönteisesti yllättynyt.- Opinnot ovat järkevämpiä ja loogisempia kuin ennakkoon pelkäsin. Olen saanut paljon tietoa suoraan alan huipulta.Avellannin opiskelukaverit ovat mm. viinintekijöitä, toimittajia, ostajia, maahantuojia ja tukkureita.Tutkinnon voi suorittaa nopeimmillaan kahdessa vuodessa, mutta yleensä sen tekeminen kestää kolmesta viiteen vuotta. Vain osa opiskelijoista läpäisee vaativan loppukokeen.- MW-koulutus antaa valmiudet toimia kansainvälisesti viinialalla.Viini on paljon muutakin kuin käynyttä rypälemehua. Suomalaiset viinin ystäviksi opettanut Sangre de Toron ja monen muun merkkiviinin isä Miguel Torres kertoo aina varoittavansa tyttäriään viinistä kieltäytyvistä miehistä. – Jos nuori mies ei juo viiniä, niin hänellä on jotain mielessään.Torresin imperiumi on vuosikymmenien kuluessa laajentunut Espanjan Kataloniasta ympäri maata ja muille mantereille. Omaa tuotantoa on niin Pohjois-Amerikan Kaliforniassa kuin Etelä-Amerikan Chilessä. Kiinassa oli tarkoitus tuottaa viiniä, mutta nykyisin Torres vain vie viinejään maahan.- Kiinassa emme onnistuneet viininviljelyssä, koska uteliaat maajussit söivät kaikki rypäleet.- Ilahduin kuullessani hiljan korkealta kiinalaisjohtajalta, että hän rakastaa meidän parasta punaviiniämme Mas la Planaa. Mutta hän jatkoi juovansa sitä Seven-Upin kanssa.