Uutiset

Maistraatit ruuhkautuivat turhasta tiedosta

Maistraatit ovat ruuhkautuneet puutteellisten väestötietojen oikaisutulvan takia.

Etenkin Väestörekisterikeskuksen Tarkasta tietosi -verkkopalvelusta tulleet kysymykset ja muutospyynnöt kuormittavat maistraatteja. Verkkopankkitunnuksilla toimiva palvelu on ollut käytössä jo vuosia, mutta kansalaiset ovat innostuneet käyttämään sitä kesän aikana huomattavasti tavallista enemmän.

-Ilmeisesti palvelusta tehtiin uutinen, ja pallo lähti vyörymään. Tieto levisi ensin mediassa ja sitten Facebookissa, kertoo johtaja Tytti Ronkainen Väestörekisterikeskuksen tietosisältöyksiköstä.


Viikkojen jonot

Käsittelyjonot ovat useissa maistraateissa venyneet viikkojen mittaisiksi. Tytti Ronkaisen mukaan vaikuttaa siltä, että monet tietojaan muuttaneet ovat lähettäneet oikaisupyynnön useaan kertaan.

-Ilmoitukset pitää maistraateissa käsitellä manuaalisesti, joten nyt ei kannata hötkyillä. Kyllä ne tiedot sinne päivittyvät.

Mikäli ruuhka jatkuu, joutuu Väestörekisterikeskus Ronkaisen mukaan harkitsemaan rajoituksia, kuinka usein palveluun voi kirjautua ja tietoja muuttaa.


Ruuhka puretaan kun ehditään

Hämeenlinnan maistraattiin tulleen tietotulvan purku kestää pitkälle syksyyn. Pelkästään 13.-17. kesäkuuta maistraatti sai 675 ilmoitusta puutteellisista tiedoista.

-Tämä on ruuhkauttanut maistraatin työtä, mikä on meille ylimääräistä ja mihin ei ole pystytty mitenkään varautumaan, päällikkö Rauno Partanen sanoo.

-Meillä on luonnollisesti kesälomat meneillään, ja toimimme lähes puolella henkilökunnalla.

Suurin osa väestötietojärjestelmään lähetetyistä päivitetyistä tiedoista on ammattinimikkeitä, sähköpostiosoitteita ja kutsumanimiä.

Oikaistuista tiedoista enemmistö ei Partasen mukaan ole virheitä väestötietorekisterissä, vaan lisätietoja, jotka voi ilmoittaa mikäli henkilö näkee sen tarpeelliseksi. Kenelläkään ei ole velvollisuutta esimerkiksi ammattia vaihtaessaan tehdä ilmoitusta väestötietojärjestelmään.

Vuosikymmeniä vanhojen rajoitusten takia ihmiseltä voi puuttua esimerkiksi vanhempien ja omien lasten tiedot. Maistraatit eivät voi korjata puuttuvia tietoja, jos ne johtuvat sovituista rajoituksista eikä käsittelyvirheistä.

Hämeenlinnan maistraatissa ruuhkaa puretaan hiljalleen.

-Tämäkin puretaan syksyn mittaan samalla lailla kuin talvella purettiin homokeskustelusta aiheutunut ruuhka. Asiakaspalvelumme pelaa ihan normaalisti, Partanen lupaa. (HäSa-STT)