Uutiset

Maitojauhe uhkaa kuivattaa avustushanat

EU:n ruoka-apua jakavat järjestöt odottavat edelleen tietoa siitä, minkälaisia apupaketteja ensi vuonna on jaettavaksi. Pelkona on, että Suomen saama ruoka-apu supistuu pelkkään maitojauheeseen.

Asiasta neuvoteltiin viime viikolla EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa, mutta ratkaisua ei vieläkään saatu.

Hämeenlinnan suurin EU-ruuan jakelija Hämeenlinnan Työsilta ry aikoo jakaa pelkkää maitojauhettakin, jollei muuta ole tarjolla. Monet yhdistykset ja järjestöt ovat kuitenkin jo ilmoittaneet, etteivät halua siinä tapauksessa osallistua EU-ruuan jakoon.

-Saattaa olla, että jauheet jäävät käsiin. Lähtevätkö ihmiset pelkän maitojauheen hakuun, Hämeenlinnan työsillan toiminnanjohtaja Nina Lindholmkin pohtii.

Hämeenlinnan adventtiseurakunnan avustustyön johtaja Birgit Jensen-Kannisto kertoo seurakunnan ottavan maitojauhettakin jaettavakseen, mutta ei suuria määriä.

-Tämä on erittäin huono asia. Tarvetta ruoka-avulle on erittäin paljon, hän sanoo.

-Asiakkaat ovat olleet tosi pettyneitä. Monet pohtivat, millä he tulevat toimeen, Nina Lindholm sanoo.

Tällä hetkellä EU:n ruoka-apupakettiin kuuluu kaikkiaan kymmenen tuotetta. Tuotevalikoimassa on mm. vehnä- ja sämpyläjauhoja, makaroneja, puurohiutaleita, näkkileipää, hapankorppuja sekä maitojauhetta.

Suomen EU-elintarvikeavun kiintiö on tänä vuonna noin 240 tonnia maitojauhetta ja lähes 2 900 tonnia viljatuotteita.

Ensi vuodeksi Suomelle on osoitettu 740 tonnia maitojauhetta.


Lahjoitusruokaa ?Sininauhalta

Hämeenlinnassa EU:n ruoka-apua jakavat tällä hetkellä Adventtiseurakunta, Hämeenlinnan Vapaaseurakunta, Hämeenlinnan työsilta HäTy ry sekä Rengon mielenterveysseura.

Yhdessä muutamien muiden järjestöjen kanssa nämä muodostavat Hämeenlinnan ruoka- ja talousavun verkoston, joka kokoontuu vuosittain pohtimaan avuntarvitsijoiden tilannetta.

Tällä hetkellä verkostossa mietitään kuumeisesti, mitä muita keinoja järjestöillä olisi turvata asiakkaidensa ruuansaanti, jos EU:n ruoka-apu supistuu.

Esimerkiksi Hämeen Sininauhalla on jo toimiva systeemi kauppojen lahjoitusruuan jakoon. Monille muille tämä vaihtoehto on poissuljettu.

-Meillä ei ole mahdollisuutta saada kaupoista tavaraa eikä kalustoakaan tuoretavaran säilytykseen, Adventtiseurakunnan avustustyön johtaja Birgit Jensen-Kannisto sanoo.

Hyviäkin uutisia tälle vuodelle sentään on. Hämeenlinnan työsilta ry on juuri saanut tiedon uuden avustuserän saapumisesta marraskuussa.

Vuoden viimeiseen EU-erään on tulossa noin 3 000 kiloa viljatuotteita ja maitojauhetta.

-Vuodenvaihteeseen mennessä sekin on tosin loppu, Nina Lindholm ennustaa. (HäSa)