Uutiset

Makea pipparkakkutalo voi muuttua loukuksi

Nyt ostetaan uusi asunto, rakennetaan talo, hankitaan auto, taulutelevisio ja tietysti myös viimeisin tietokoneen ohjelmapäivitys. Tänä vuonna kodeissa uskalletaan käyttää rahaa elintason kohottamiseen. Barometrien mukaan suomalaisten luottamus oman talouden paranemiseen on luja.

Eletään siis kuin viimeistä päivää.

Varokoon itseään se pessimisti, joka uskaltaa muistuttaa seitsemän laihan vuoden väijyvän aina seitsemän lihavan vuoden jälkeen.

Viisitoista vuotta sitten nykylasten vanhemmat lähentelivät vasta teini-ikää tai venyttivät opintorahaansa kärsimättä nahoissaan sen kummemmin laman ihmisille aiheuttamia taloudellisia murhenäytelmiä.

Mitä pahaa voisi tapahtua asuntovelkaisen taloudelle nyt?

Matti ja Maija ovat juuri valmistuneet, ottaneet 200000 euron asuntolainan ja rakentaneet omakotitalon. He käyvät töissä ja riemuitsevat kahdesta lapsestaan.

Aamu-uutiset kertovat USA:n pörssin romahtaneen. Vaikutukset hyökyvät tsunamin lailla Matin ja Maijan kotiin. Ensin Matin työnantaja siirtää toiminnot ulkomaille.

Matti on työtön ja perheen lainat on hoidettava Maijan palkalla. Pankin kanssa asiat saadaan aikataulutettua, mutta sitten Maija sairastuu. Sairaus pakottaa perheen miettimään talon myyntiä.

Kun USA:n talouslaman vaikutus pyyhkäisee koko Suomen yli, pörssi romahtaa ja asuntojen hinnat saman tien. Matin ja Maijan talon arvo ei enää riitä kattamaan kuin osan asuntolainasta. Seuraa velkakierre.

Matin ja Maijan vanhemmat ovat eläneet laman ja varoittaneet nuoria moneen kertaan. Oman elämän rakentaminen on kuitenkin houkuttelevaa ja riskien minimointi jättää monet asiat haaveiksi. Nuoret uskovat tulevaisuuteen ja kuuntelevat ylioptimististen analyytikoiden talouden kasvuennusteisiin.

Osakesijoittajille neuvoja antavan Investorin nettisivuilta löytyy nyrkkisääntöjä kurssikuplan haisteluun. Nähdäänkö merkit asuntomarkkinoilla?

Ennen vuoden 2000 tietotekniikka-alan pörssikuplan puhkeamista markkinoilla vallitsi hurmioitunut tila, jossa tiedotusvälineet syytivät markkinatilanteesta uutisia ja osakkeita markkinoitiin aggressiivisesti.

Osakesijoittaminen loi miljonäärejä, joten mukaan lähtivät lopulta myös varovaiset kansalaiset tutkimatta yritysten tuloksentekokykyä.

Kupla puhkesi ja osakkeilta putosi jopa 90 prosenttia arvosta.

Mitä suomalainen perhe sitten voisi tehdä välttääkseen romahduksen vaikutukset?

Kuunnellaan kokeneita, jotka neuvovat säästämään ennalta, välttämään velkaa ja kuluttamaan varojen mukaan.

anu.kankaansydan-lahtinen

@hameensanomat.fi

Päivän lehti

29.1.2020