fbpx
Uutiset

Makedonian nimenmuutos etenee - pääministeri Zaev sai tarvittavat äänet esitykselleen täpärästi

Makedonian nimenmuutos etenee. Maan parlamentti hyväksyi myöhään perjantai-iltana hallituksen esityksen aloittaa prosessi, jolla maan nimi muutetaan virallisesti Pohjois-Makedoniaksi.

Parlamentin 120 jäsenestä 80 äänesti esityksen puolesta, mikä täytti juuri ja juuri vaaditun kahden kolmasosan enemmistön. Esityksen hyväksyminen merkitsee sitä, että muutosten tekeminen perustuslakiin voidaan aloittaa.

Tulos oli suuri voitto pääministeri Zoran Zaeville, jonka täytyi saada esityksensä tueksi myös muutamia edustajia oppositiopuolue VMRO-DPMNE:stä päästäkseen 80 ääneen. Kansallismielisen VMRO-DPMNE:n puoluejohto vastustaa nimenmuutosta jyrkästi.

– Haluan kiittää jokaista kansanedustajaa ja etenkin VMRO-DPMNE:n kansanedustajia, jotka asettivat valtion edut puolueen ja henkilökohtaisten etujen edelle, vaikka kohtasivatkin tarpeetonta painostusta, Zaev sanoi.

VMRO-DPMNE syytti hallitusta kansanedustajiensa lahjomisesta.

Ennen kuin Makedonian parlamentti hyväksyy nimenmuutoksen virallisesti, edessä on vielä muutamia äänestyksiä.

Syyskuussa asiasta järjestettiin myös kansanäänestys. Äänestäneistä yli 90 prosenttia kannatti nimenmuutosta, mutta äänestysprosentti jäi opposition boikottikehotusten takia alle 40:n.Tie Natoon ja EU:hun aukenemassaKreikan ja Makedonian hallitukset pääsivät sopimukseen nimenmuutoksesta kesäkuussa. Jos Makedonian nimi muuttuu Pohjois-Makedoniaksi, Kreikka ei enää torppaa maan jäsenyyttä EU:ssa tai Natossa.

Asia on hiertänyt naapurimaiden välejä siitä lähtien, kun Makedonia itsenäistyi Jugoslavian hajotessa 1990-luvun alussa. Kreikan pohjoinen maakunta on nimeltään Makedonia.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras onnitteli Zaevia perjantaina Twitterissä.

– Tämän illan äänestystulos on suuri askel kohti yhteistä menestystämme, Tsipras sanoi.

Yhdysvallat ja EU ovat ilmaisseet voimakkaan tukensa Makedonian nimenmuutokselle, joka mahdollistaisi sen jäsenyyden läntisissä liittoumissa.

– Hieno päivä demokratialle Skopjessa!, tviittasi EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn.

Venäjä, joka vastustaa Makedonian mahdollista Nato-jäsenyyttä, on syyttänyt Yhdysvaltoja ja EU:ta Makedonian sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Asiasanat

Menot