fbpx
Uutiset

Makedoniassa äänestettiin laiskasti maan uudesta nimestä

Makedonialaiset kävivät uurnilla laiskasti, kun maassa järjestettiin sunnuntaina kansanäänestys maan nimen vaihtamisesta. Nimenvaihdos ratkaisisi vuosikymmeniä kestäneen kiistan naapurimaa Kreikan kanssa.

Illalla juuri ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista vaalikomissio arvioi, että äänestysprosentti oli jäämässä alle 35:n.

Alle 50:een jäänyt äänestysprosentti tarjoaa Makedonian oppositiolle mahdollisuuden kyseenalaistaa koko äänestyksen mielekkyys.

Kansallismielinen oikeisto-oppositio, mukaan lukien presidentti Gjorge Ivanov, oli etukäteen kehottanut makedonialaisia boikotoimaan kansanäänestystä.Pääministeri vetosi oppositioonPääministeri Zoran Zaevin hallitus kampanjoi sitkeästi sopimuksen hyväksymisen puolesta. Äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Zaev sanoi uskovansa, että suurin osa äänestäjistä tuki nimenvaihdosta.

– Luulen, että suuri enemmistö äänestäneistä kansalaisista valitsi eurooppalaisen tien Makedonialle, Zaev sanoi.

Sunnuntai-illan alustavien tulosten perusteella pääministeri vaikutti olevan oikeassa. Yli 90 prosenttia tuki nimenvaihdosta, kun äänet oli saatu laskettua 43 prosentissa äänestyspaikoista.

Zaev vetosi myös oppositioon, jotta nimenvaihdos saisi tuen parlamentissa. Jos tukea ei tule, Zaev väläytti ennenaikaisia vaaleja.

Kansanäänestys ei ole sitova, mutta kyllä-äänten voitto antaisi hallitukselle mandaatin muuttaa perustuslakia. Perustuslain muutokseen tarvitaan parlamentin kahden kolmasosan enemmistö, joten pääministeri Zaev tarvitsee ainakin kymmenkunta oppositioedustajaa tuekseen. Myös Kreikan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus.Kysymyksenä halu liittyä EU:n ja Naton jäseneksiMakedonian ja Kreikan hallitusten sopimuksen mukaan Makedonian uudeksi nimeksi tulisi Pohjois-Makedonian tasavalta. Kansanäänestyksen kysymyksessä ei mainittu uutta nimeä, vaan tiedusteltiin, kannattaako äänestäjä Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyttä hyväksymällä sopimuksen.

Kreikka on tähän saakka estänyt veto-oikeudellaan Makedonian pyrkimykset päästä Naton ja EU:n jäseneksi. Kreikan mukaan Makedonia-nimi kuuluu sen pohjoiselle maakunnalle.

Vuonna 1991 itsenäistyneestä Makedoniasta on käytetty virallisissa yhteyksissä nimeä Entisen Jugoslavian tasavalta Makedonia. Hankalasta nimestä on usein käytetty englanninkielistä lyhennettä Fyrom.

Nimen vaihtaminen ei juuri ole innostanut makedonialaisia. Osa makedonialaisista katsoo, että Kreikka on kohdellut heitä epäreilusti.

– En ole iloinen enkä tiedä ketään, joka pitäisi tästä sopimuksesta, muutosta vastaan äänestänyt Danica Taneska kommentoi.

Asiasanat

Menot