fbpx
Uutiset

Makroflex suljettiin ilman lupapäätöstä

Ympäristöön vetyfluoridia päästänyt Henkel Makroflexin tehdas Oitissa lopetettiin ennen kuin aluehallintovirasto oli antanut ympäristönsuojelulain mukaisen päätöksen.

Tehtaalla poltettiin kaasuja jo 18. ja 21. kesäkuuta, vaikka AVI antoi lupapäätöksensä vasta heinäkun alussa.

Tehtaan toimitusjohtaja Sirje Aal pitää lopettamista täysin lain mukaisena. Hän korostaa saaneensa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirastolta ja Tukesilta tietoa, ettei lopettamiselle ole estettä.

Viranomaisten ottamissa vesinäytteissä ei todettu kohonneita fluoridipitoisuuksia, toteaa näytteet tutkinut Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän elintarvike- ja vesilaboratorio.

Vesinäytteitä on otettu mm. lähialueen kahdesta lammesta ja kaivovedestä, eli samoista paikoista kuin ulkopuolisen tutkimuslaitoksen ERM:in (Environmental Resources Management) ottamat näytteet.

Viranomaisten ottamista kasvisnäytteistä on tuloksia odotettavissa viikolla 31.

Varotoimenpiteenä suositellaan edelleen, ettei päästön vaikutusalueelta syödä marjoja, vihanneksia eikä hedelmiä. Varoaluetta on laajennettu pohjoiseen.

Oittilaiset kokoontuivat tiistaina pohtimaan yhdessä, miten kaasuvuodon korvausvaatimusten kanssa toimitaan. Nopeaa ratkaisua asiaan Henkel Makroflexin ei kannata odottaa.

Oittilaiset voivat tehdä yrityksen kanssa kahdenvälisiä sopimuksia. Yksilöllisten sopimusten lisäksi esille nostettiin ajatus, että oittilaiset neuvottelisivat korvaussummista yhtenäisenä rintamana. Mikäli tehtaan tarjoamat korvaukset eivät tällöin tyydytä, voidaan koko prosessi riitauttaa.

Korvaussummista ei vielä tarkemmin puhuttu. (HäSa)

Menot