Uutiset

Maksa sähköstä mitä haluat

Näin se menee: puolet kansasta vastustaa uusien ydinvoimaloiden rakentamista, mutta sama porukka ostaa halpaa ydinsähköä.

Kahdella tuolilla istuminen on sietämätöntä, epäreilua. Asiasta ei voi olla kahta mieltä – paitsi että tässä tapauksessa voi.

Kuluttajan pistorasia on aivan liian kaukana sähköä jauhavasta turbiinista ja näin hämärtyy se tosiasia, että sähköllä on tuotantohinta.

Mattivirtaselle sähköllä on lähinnä vain pistorasiahinta, jonka suuruus riippuu hieman virtaa myyvästä sähköyhtiöstä.

Lopputulos on surkuhupaisa, sillä kuluttaja itkee sähkön kalleutta ja sättii samalla ydinvoimaa.

Ei tällaista menoa pidä sietää.

Sähkön ostajat tulisi saada vastuuseen valinnoistaan. Jokaisen kansalaisen mielipide sähkön tuotannon tavasta tulisi kytkeä sähkön ostamiseen.

Vaikeaa? Ei ollenkaan vaan erittäin yksinkertaista.

Kuluttajalla pitää tarjota sitä sähköä, mitä hän haluaa ostaa. Vihreää sähköä voikin jo ostaa, mutta kaupan avoimuudessa ollaan vasta ensimmäisellä portaalla.

Jos kuluttaja haluaa ydinsähköä, hän ruksaa sähkölaitoksen kanssa tekemäänsä sopimukseen kohdan ”ydinsähköä”.

Vaihtoehtoina ovat muut sähkön tuotantotavat tuulivoimaan asti. Siitä vaan kuluttaja tekemään itsestään vihdoin kuninkaan!

Veri tässä touhussa tietysti punnitaan, mikä on tarkoituskin. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin ydinsähkö.

Kannattaako maksaa? Sitä on turha tässä pohtia. Kuluttajan asia on tehdä valinnat markkinataloudessa ja kanta vastuunsa.

Kun tuulivoima tuntuu olevan kovasti suosittua, kallis sähkö tekee kaiken metelin mukaan hyvin kauppansa. Puheista tekoihin – ja se on siinä.

Paikallaan on heittää romukoppaan tuulivoiman tukeminen veronmaksajien rahoilla. Verotus on kireää ja sähkö kallista, silti energiamarkkinoille pitää saada vielä kalliimpaa sähköä!

Maassa hellitään ajatusta kansalaisyhteiskunnasta kansanäänestyksineen ja muine kansan suoran vaikuttamisen tapoineen.

Kansalaisyhteiskuntaa voi soveltaa sujuvasti myös energiapolitiikkaan.

Tällä hetkellä poliitikot päättävät, mikä on kansalle parasta. Mikä on lopputulos, sen arvioikoon itse kukin – oikeille jäljille voi johdattaa tuore sähkölasku.

Tarvitaanko lisää ydinvoimaa, turvevoimaloita vai tuulivoimaloita? Kansa päättää ostamalla parhaaksi katsomaansa energiaa.

Osa suomalaisista haluaa maksaa sähköstään vähintään tuplahinnan, mutta tähän ei anneta mahdollisuutta.

Valopäiden touhua, rahat pitää aina ottaa pois kuleksimasta. Kysyntään pitää vastata kalliilla ekoenergialla.

Vihreys on puheissa sähkön ekologista tuottamista, ydinvoima viittaa kirottuun kulutukseen – kuten vallan kotien pitämiseen lämpimänä talven pakkasilla.

Ei vihreää sähköäkään harakoille tuoteta.

markku.peltonen@hameesanomat.fi

Kuluttajalla pitää tarjota sitä sähköä, mitä hän haluaa ostaa.

Päivän lehti

2.6.2020