Uutiset

Makuretkellä Tukholmassa

Aamukymmeneltä Tukholman Hötorgshallen heräilee uuteen päivään. Kauppiaat asettelevat näytille päivän tuoreita herkkuja: ravuilla kuorrutettuja toast skageneja, vastapuristettua mehua, lammaspiirakoita, kanelikierteitä, rusinaviinereitä, uunituoretta hiivaleipää…

Tunnin päästä hallissa on vilinää, kun lounasaika alkaa. Iltapäivällä tukholmalaiset valikoivat illallistarpeitaan. Asiakkaat tervehtivät tuttuja kauppiaita ja maistiaisia tarjoillaan.

Hankalasti kuljetettavat kalat ja kasvikset tuskin ovat turistin ostoslistan kärkipäässä, mutta tarjolla on myös karkkeja, keksejä, kastikkeita, leipiä, kahveja ja mehuja, jotka säilyvät varmemmin kotiin asti.

Hötorgshallenin alakerrassa Thelins-leipomon tiskin takana Päivi Marakbi asettelee herkullisia viinereitä riviin.

Myydyimpiä tuotteita ovat erilaiset toskakakut ja juureen leivottu hapanleipä, josta on tullut kestosuosikki.

– Muutama vuosi sitten hapanleipä oli tosi trendikästä, Marakbi kertoo.

Tuliaiseksi Hötorgshallenista voi ostaa vaikka Thelinsin siemennäkkäriä tai P&B Delikatesserin lakkakarkkeja. Hallin ulkopuolella on arkisin ulkoilmatori, joka muuttuu viikonloppuisin kirpputoriksi.

Kauppahalleissa on myös erinomaisia lounas- ja kahvipaikkoja.

Hötorgshallenin katutasossa on sushiravintola ja ihastuttava Carls Deli, joka tarjoaa päivittäin vaihtuvia italialaisia lounasannoksia. Lounasaikaan tunnelma on kuin Italiassa.

Hallin kellarikerroksesta löytyy Lähi-idän makuja sekä Kajsas Fisk -kalaravintola, josta saa kalakeittoa, kalaleipiä ja muita merenherkkuja.

Tukholmalainen Henrietta Åström käy Hötorgetin hallissa aina kun ehtii.

– Täältä tulee ostettua sellaisia juttuja, joita ei tavallisesta supermarketista tajuaisi edes etsiä, Åström kehuu.

Tänään ostoslistalla on iltaa varten kalaa ja jälkiruoaksi leivonnaisia.

Hötorgshallenia vastapäätä sijaitsee Kungshallen (Kungsgatan 44), jossa on 16 pientä ravintolaa saman katon alla. Viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee trendikkäiden kaupunkilaisten suosima Urban Deli (Sveavägen 44). Ruokakaupan ja ravintolan urbaani yhdistelmä on oikea aarre. Tarjolla on aamupalaa, brunssia, lounasta ja illallista.

Katutasossa sijaitseva kauppa muistuttaa pienikokoista kauppahallia: hyllyt notkuvat tuoreita vihanneksia, lihoja ja kiehtovia ruokatarvikkeita.

Hyvällä säällä kannattaa nousta hissillä rakennuksen 9. kerrokseen ja nauttia Urban Delin lounassalaatteja ja drinkkejä upealla kattoterassilla. Toinen Urban Deli löytyy Nytorgetilta.

Södermalmilla, Medborgarplatsenilla sijaitseva Söderhallerna on kauppahalleista nuorin. Erikoisuutena hallissa on myynnissä himalajalaista teetä ja kahvia.

Tukholman kenties kaunein ja fiinein kauppahalli Östermalms Saluhall on paraikaa mittavassa remontissa, ja aukeaa yleisölle taas vuonna 2018.

Halli on turistien suosiossa, sillä julkkiskokki Jamie Olivier on nimennyt sen suosikkipaikakseen Tukholmassa.