fbpx
Uutiset

Malmössä on ammuttu kuoliaaksi 38 ihmistä jengien välienselvittelyissä viime vuosina – poliisi selvitti kuusi tapausta

Ruotsin poliisi saa yli 90 prosenttia murhaajista kiinni, paitsi jos murhat liittyvät jengirikollisuuteen.
Teini-ikäinen poika ammuttiin kuoliaaksi pitseriassa Malmössa viime viikonloppuna. Kuva: JOHAN NILSSON
Teini-ikäinen poika ammuttiin kuoliaaksi pitseriassa Malmössa viime viikonloppuna. Kuva: JOHAN NILSSON

Etelä-Ruotsin Malmössä on ammuttu jengien välienselvittelyissä 38 ihmistä viimeisten kahdeksan vuoden aikana.

Poliisi on onnistunut selvittämään ampumisista kuusi, kertovat viranomaisten omat tilastot.

– Se on tuomittavaa, ja meidän täytyy parantaa. Meidän täytyy päästä yleisestikin paremmin kiinni ampumisiin ja räjähdyksiin. Ja meidän täytyy onnistua niiden selvittämisessä paremmin, jotta ihmisille tulee tunne, että onnistumme ja välitämme, sanoo poliisin jengiasiantuntija, komisario Gunnar Appelgren ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Samalla aikavälillä Tukholmassa on tehty 61 ja Göteborgissa 29 vastaavaa murhaa. Tukholman murhista on selvitetty 20 prosenttia ja Göteborgin murhista seitsemän prosenttia.

Väkivalta turhauttaa

Jengirikollisuuden ulkopuolella tapahtuvista murhista poliisi selvittää reilut 90 prosenttia. Appelgrenin mukaan jengirikollisuuden selvittäminen on vaikeampaa.

– Osittain se johtuu siitä, että ihmiset ovat todella hiljaa tämänkaltaisiin tutkintoihin liittyen. Joskus on myös ongelmia todisteiden keräämisessä rikospaikalta. Noin 20 prosentissa tapauksista kimppuumme hyökätään rikospaikalla, hän sanoo Aftonbladetille.

Appelgrenin mukaan moni ruotsalainen on turhautunut väkivallan vuoksi.

– Tietysti järkyttää, jos kaveri tulee ammutuksi. Mutta jotkut ihmiset näkevät myös poliisin vastustajanaan.

15-vuotias poika ammuttiin pitseriaan

Viikonloppuna Malmössä tapahtui lisää väkivallantekoja, kun 15-vuotias poika ammuttiin kuoliaaksi pitseriassa lauantaina. Myös hänen teini-ikäistä ystäväänsä ammuttiin, ja tämä sai hengenvaarallisia vammoja. Valvontakameravideo näyttää, miten kaksi miestä saapui pitseriaan ja avasi tulen.

Vain muutamaa minuuttia ennen ampumista toisella puolella kaupunkia räjähti auto. Ketään ei ole otettu kiinni kumpaankaan rikokseen liittyen, mutta poliisi epäilee, että teoilla on yhteys ja räjähdys oli harhautus.

Toisaalla Malmössä mies kävi naisen kimppuun lankku aseenaan. Nainen on yhä kriittisessä tilassa, ja teosta epäily on pidätetty.

Väkivaltaisen viikonlopun vuoksi poliisi on aloittanut erikoisoperaation, joka mahdollistaa resurssien paremman kohdentamisen.

– Emme tiedä, miksi tilanne on tällainen. Se voi liittyä mihin tahansa, ja meidän täytyy tutkia asiaa syvemmin. Malmön tapauksessa suurin osa ampumisista ja kranaatti-iskuista liittyy avoimeen huumekauppaan aivan toisella tavalla kuin muualla, Appelgren sanoo Aftonbladetin haastattelussa.

Poliisi aikoo muun muassa puuttua tiukemmin avoimeen huumekauppaan. Poliisi pyrkii tekemään enemmän kiinniottoja ja vangitsemisia ja saamaan enemmän ihmisiä tuomiolle. Takavarikkoja on tarkoitus tehdä enemmän ja yhteistyötä tullin kanssa vahvistaa, jotta aseiden ja räjähteiden maahantuonti vähenisi.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä vastaavia operaatioita tarvitaan Ruotsissa harvoin. Vastaava kriisivalmius julistettiin viimeksi vuoden 2018 metsäpalojen vuoksi sekä Tukholman Drottninggatanilla vuonna 2017 tapahtuneen terrori-iskun yhteydessä.

Tanska aloittaa rajatarkastukset

Tanska aloitti tiistaina rajatarkastukset Ruotsin-vastaisella rajallaan ja pyrkii rajoittamaan niillä järjestäytyneen rikollisuuden leviämistä Ruotsista.

Tarkastukset koskevat Ruotsista Tanskaan kulkevia henkilöitä ja niitä tehdään Ruotsin-liikennettä palvelevissa lauttasatamissa sekä Öresundin ylittävällä sillalla. Ruotsi on tarkastanut Tanskasta maahan tulevia jo vuodesta 2015 lähtien.

Tanskan poliisin mukaan tarkastuksia ei tehdä koko aikaa, vaan ne tehdään pistokokeina. Tarkastukseen joutuessa pitää esittää voimassaoleva henkilöllisyystodistus. Pohjoismaiden kansalaisille tähän riittää voimassaoleva ajokortti.

Jos matkustajan mukana on alaikäisiä lapsia, poliisin mukaan riittää, että aikuiset näyttävät henkilöllisyystodistuksen. Muilta kuin Pohjoismaiden kansalaisilta vaaditaan passi iästä riippumatta.

Menot