Uutiset

Mamman tehtävä ei ole etsiä nuorelle töitä

Nuorta ei jätetä -kampanja uudistuu. Enää tukea ei myönnetä pelkästään kesäajaksi, vaan nuori voi työllistyä maaliskuun alusta ja syyskuun loppuun.

Syynä muutokseen on, että työllistymistä halutaan helpottaa muulloinkin kuin kesäloman aikana, sanoo yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen Kehittämiskeskus Hämeestä.

-On tärkeää auttaa muitakin kuin opiskelijoita. Moni seteliin oikeutettu nuori on työtä vailla muulloinkin kuin kesällä.

Tämän vuoden aikana on tarkoitus testata, millaista hedelmää uudistettu systeemi tuottaa. Kampanjalla on saatu hyviä tuloksia jo aikaisempina vuosina.

Viime vuonna mukaan lähti monenkokoisia yrityksiä ja kaikkiaan noin 110 yrittäjää. Koska kampanja on vasta alkamassa, ei tämän vuoden yrityksistä saati määristä osata vielä sanoa mitään. Viime vuotta parempaan tulokseen kuitenkin tähdätään.

-Uskon, että saamme mukaan noin parisataa yrittäjää, arvioi Räsänen.

Jalka oven väliin

Räsänen muistuttaa, että nuorten pitää itse olla aktiivisia työhaussa. Ei käy laatuun, että vanhemmat soittelevat työpaikkoihin lastensa puolesta.

-Joskus äidit soittavat ja sanovat, että ”minulla olisi täällä tällainen aktiivinen nuori”. Se ei anna hakijasta oikein hyvää kuvaa.

Työsetelillä pyritään auttamaan nuorta saamaan työkokemusta, joka taas auttaa uuden työn saannissa. Hyvällä tuurilla nuori saattaa työllistyä jo ensimmäiseen työsetelipaikkaan.

Työsetelit tulevat jakoon 1. maaliskuuta. Kaikkiaan niitä on jaossa 280 kappaletta, ja ne jaetaan hakujärjestyksessä. Viime vuonna kaikki setelit oli jaettu juhannukseen mennessä.

Työseteliä ei voi varata itselleen.

-Nuorella on oltava työpaikka ennen kuin hän saa setelin itselleen. Niin sanottuja kelluvia setelejä emme jaa, muistuttaa Räsänen.

Älä anna periksi

Hämeenlinnalainen Jaan Vieru ei laittanut äitiä soittelemaan työpaikkojen perään. Ehkä juuri siksi hän on yksi onnekkaista, joka on jo onnistunut hankkimaan kesätyön itselleen.

Koulutuskeskus Tavastian autopuolella opiskeleva nuorimies pääsi hommiin Hämeenlinnan Maatalouteen ja Koneeseen.

Vierulle työ on todellinen työvoitto. Hän haki yritykseen luokkakaverinsa innoittamana jo viime kesänä, mutta vielä silloin ei tärpännyt. Vieru kävi kolkuttelemassa yrityksen ovella kesällä jopa kolmeen otteeseen. Silloin työmiehelle ei ollut tarvetta.

-Kun tammikuussa kävin hakemassa töitä ensi kesää varten, sanottiin että olen etusijalla. Pian pääsin haastatteluun.

Sinnikkyys palkittiin. Vieru sai töitä koko kesäksi. (HäSa)

Mainos