Uutiset

Manolo uhraa jalkapallolle kaiken

Jalkapallofanit ovat tunnettuja uskollisuudestaan seuralleen tai maajoukkueelleen. Hyvin harva kuitenkaan on omistanut elämänsä tiimilleen yhtä täysin kuin Manolo el del bombo, Espanjan maajoukkueen ykkösfani.

Rumpunsa eli bombon kanssa kiertävä Manolo tietää, mitä uhrauksia fanius vaatii.

– Olen sen takia menettänyt perheeni ja ajanut raha-asiani rappiolle. Olen itse asiassa menettänyt kaiken, konkari myöntää.

Manolo eli Manuel Caceres kannustaa Espanjaa herkeämättä paikan päällä jo seitsemänsissä maailmanmestaruuskisoissaan. Joukkue ei tähän mennessä ole voittanut MM-kisoissa mitään.

Espanjan maajoukkue on todellakin ollut tähän asti arvokisojen suuri alisuorittaja. Nyt Manololla on kuitenkin vihdoin toivoa paremmasta: Espanja nuiji MM-avauksessaan Ukrainan komeasti 4-0, ja maanantain pelissä tuli voitto Tunisiasta maalein 3-1.

Manolon oma tilannekaan ei ole niin kehno kuin hän ensin antaa ymmärtää.

– Menetin jalkapallon vuoksi perheeni rakkauden, mutta sain tilanne kaikkien muiden rakkauden. Olen saanut paljon ystäviä soittaessani bomboa, kuvailee futisfanin arkkityypiksi kohonnut rumpumies.

Perhe muutti pois

Manolon tie pallofanaatikkojen joukkoon alkoi sattumasta. Hän kävi 70-luvulla katsomassa Espanjan toisen divisioonan Huelvan ja Barbastron pelejä.

– Aloin viedä niihin peleihin mukanani rumpuni bombon. Ihmiset tykkäsivät soitostani, joten 1978 päätin tehdä saman maajoukkueen peleissä.

Kuten tapana on sanoa, siitä se sitten lähti.

Espanjan lukuisten tappioiden ohella Manoloa on koeteltu muutenkin.

– Vuonna 1987 olin ajamassa maajoukkueen peliin, kun autoni lähti liukumaan jäisellä tiellä ja suistui rotkoon. Lähdin sairaalasta etuajassa ja ehdin näkemään Espanjan pelin Itävallassa. Kun raahustin kotiin, havaitsin koko perheeni muuttaneen pois.

Manolo kuitenkin suhtautui perheen pakoon filosofisesti.

– Voisi kai sanoa, että jalkapallo on nyt rakastajattareni. Olen vaihtanut kaiken muun futikseen, mutta en luopuisi tästä mistään hinnasta. Olen hiukan kuin Espanjan suurlähettiläs ja rakastan hommaani.

Baari kiinni, kun tie kutsuu

Valenciassa asuva Manolo isännöi siviilissä baaria. 57-vuotias rumpumies kuitenkin pistää baarinsa kiinni aina kun hän lähtee futismatkalle.

– En halua, että baarini on auki silloin kun en ole itse paikalla. Lopputuloksena menetän paljon tuloja.

Tämä silti käy Manololle oikein hyvin.

– Kaksi tärkeintä asiaa ovat hyvä terveys ja mahdollisuus nauttia elämästä. Heti sen jälkeen tulee se, että voi auttaa muita nauttimaan elämästään. Minä teen juuri sitä.

Manoloa sapettaakin huhu, jonka mukaan Espanjan jalkapalloliitto muka maksaisi rumpumiehelle, jotta tämä saapuu nostattamaan tunnelmaa maajoukkueen peleihin.

– Esimerkiksi vuoden 1982 MM-kisoissa liftasin 15 800 kilometriä nähdäkseni Espanjan kaikki pelit. Ihmiset aina tarjoavat minulle ruokaa ja juomaakin, mutta koska jalkapallo on ainoa paheeni, kulutan hyvin vähän. (STT-Reuters)

Päivän lehti

5.8.2020