Uutiset

Mansikkapelloilta kaikaa venäjä taas ensi kesänä

Laitoin aikoinaan ensimmäiset kesätyötienestini kevyesti pyörimään. Mansikkapellolla hankituilla markoilla rahoitettiin polkupyörän hankintaa. Ja se pyörä on muuten yhä minulla.

Nyt 30 vuotta myöhemmin ei suomalaisnuoria enää mansikkapelloilla näe. Naapurini marjatilan pelloilla ohjeet annetaan ja työt hoidetaan aivan muilla kielillä kuin kummallakaan kotimaisella. Kotikyläni raitilla kuulee kesällä enemmän venäjää kuin suomea. Mitään rippikouluikäisiä teinejä eivät mansikan tai vihannesten poimijat ole, vaan nuoria aikuisia. Kesän palkka taskussa takaa monelle turvatun opiskelutalven vaikkapa Ukrainassa.

Joka kevät valitellaan nuorten kesätyöpaikkojen vähäistä määrää ja töiden löytämisen tuskaa. Peltotöitähän riittäisi, mutta ne eivät ole suomalaisnuorten kesätyötoiveiden kärjessä. Ilmeisesti valinnan varaa on.

Ja onhan sitä. Nuoret ja työt kohtasivat esimerkiksi Hämeenlinnassa viime keskiviikkona Rekrytorilla. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori löytää tapahtuman kautta kesätyön tai harjoittelupaikan. Järjestäjä väläytteli ennakkoon tarjolla olevan satoja työpaikkoja. Aivan aluksi tavoitteena taisi olla peräti tuhat työpaikkaa. Satoja työpaikkoja oli helppo luvata, sillä pelkästään Hämeenlinnan kaupunki työllistää kesällä 200 nuorta, Janakkalan kunta melkein 50 ja myös Hattula kymmeniä nuoria.

Työ- ja elinkeinotoimiston avullakin löytyy kesätöitä. Oma aktiivisuus saattaa kyllä tuottaa tulosta enemmän kuin työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivuilla pyöriminen. Pienehköstä pirkanmaalaisesta kotikunnastani löytyy noilta sivuilta tässä vaiheessa vuotta vain viisi kesätyöpaikkailmoitusta, vaikka töitä löytyy varmasti useammalle kesäläiselle.

Oman perheeni lapsista kaksi on jo päässyt kiinni kesätöihin. Työnmakua ovat meillä tarjonneet kunta ja seurakunta. Jäätelönmyyntiäkin on kokeiltu.

Perheen 15-vuotias valittelee olevansa kesätöiden hakijana huomattavasti heikommalla kuin keväällä 18 vuotta täyttävä. Tottahan se on: ikä on este, ja ajokortti laajentaa työnhakijan mahdollisuuksia huomattavasti laajemmalle kuin traktorikortti.

Yhdellä on sentään tänä vuonna kesän tekemiset turvattu: vaatteet ja ruoka talon puolesta ja varma muutaman euron tienesti joka päivä. Sopivaan ikäluokkaan kuuluvalle näiden etujen tarjoaja on Puolustusvoimat.

Tarjottimella ei työpaikkoja kenenkään eteen kanneta. Kesätyön hakemisessa tarvitaan omaa aktiivisuutta ja aloitteellisuutta. Sähköpostilla lähetettävän hakemuksen saa varmasti naputeltua nuori kuin nuori, mutta haastattelutilanteessa punnitaan reippaus ja napakkuus.

Työnantaja kyselee mielellään aiempia työtodistuksia, mutta nuoren tilanteessahan se aivan ensimmäinenkin työpaikka ja työtodistus voi vielä puuttua. Selvää on, että toinen kesätyöpaikka on jo paljon helpompi saada kuin se ensimmäinen. Tärkeää olisi saada nuori kiinni työelämään edes lyhyeksi ajaksi, kahden viikon jaksokin on parempi kuin ei mitään.