fbpx
Uutiset

Maria Ohisalo lähtee vihreiden puheenjohtajakisaan – Emma Kari tukee Ohisaloa, mikä parantaa Ohisalon mahdollisuuksia entisestään

Karin omaa ehdokkuutta puheenjohtajakisassa ehdittiin arvuutella kauan. Muita ehdokkaita ei ole vielä ilmaantunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkosta pidetään Ohisalon vahvimpana potentiaalisena haastajana.
Maria Ohisalo on vahvoilla vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kuva: Joel Maisalmi
Maria Ohisalo on vahvoilla vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kuva: Joel Maisalmi

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo tavoittelee vihreiden puheenjohtajuutta. Helsinkiläinen Ohisalo kertoi odotetusta päätöksestään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Olen sen takia ehdolla, tai ylipäätään olen mukana politiikassa siksi, että ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta ovat minulle politiikan suurimmat kysymykset. Ehkä nämä vaalit viimeistään osoittivat sen, että ne eivät ole enää mitään politiikan sivuhuomioita. Ne ovat politiikan valtavirtaa. Jos nämä vaalit olivat ilmastovaalit, niin tuskin voidaan käydä enää mitään vaaleja niin että ne eivät olisi ilmastovaalit jatkossa, Ohisalo avasi päätöstään.

Ohisalo haluaa tehdä politiikkaa, joka ottaa tutkimuksen ja tutkijat sekä asiantuntijatiedon tosissaan. Ohisalo korosti puheessaan useaan otteeseen sosiaalisen vastuun tärkeyttä vihreiden politiikassa.

Tavoitteena avoin EU

Ohisalo kommentoi myös vihreiden mahdollista hallitukseen menoa.

– Ajattelen, että vihreät voi olla vain sellaisessa hallituksessa, joka ei tingi ihmisoikeuksista, tekee feminististä kestävän kehityksen politiikkaa, joka panostaa koulutukseen, ympäristön suojeluun ja köyhyyden torjuntaan ja joka toteuttaa oikeudenmukaisesti sekä sote- että sotu-uudistukset.

Ohisalo peräänkuulutti vahvaa Eurooppa-politiikkaa. Hän kertoi haluavansa tarjota positiivisen vaihtoehdon sisäänpäin kääntyneelle nationalismille ja tekevänsä kaikkensa avoimemman ja demokraattisemman EU:n puolesta.

Haastajia odotellaan

Ohisalo korosti olleensa mukana puolueen toiminnassa vuosikaudet eri rooleissa ja vaikuttaneensa puolueen linjaan.

Muita ilmoittautumisia puheenjohtajakisaan ei ole vielä tullut. Ohisalo huomautti, että puolueen linja on yhteinen, mutta painotuseroja voi silti olla ehdokkaiden välillä. Ohisalo toivoi hyvähenkistä kisaa.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari kertoi tiistaina Twitterissä tukevansa Ohisaloa puheenjohtajaksi.

– Ystäväni ja puolueeni varapuheenjohtaja Maria Ohisalo on ilmoittanut hakevansa vihreiden puheenjohtajaksi! Mahtavaa! Asiantunteva ja pätevä Ohisalo on vihreille paras mahdollinen johtaja. Oman harkintani tein jo syksyllä ja tuen Ohisaloa vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi, Kari kirjoitti.

Karin omaa ehdokkuutta puheenjohtajakisassa ehdittiin arvuutella kauan.

Myös edelliseen puheenjohtajamittelöön osallistuneiden Outi Alanko-Kahiluodon ja Krista Mikkosen uumoillaan lähtevän tavoittelemaan puolueen johtajuutta.

Nykyinen puheenjohtaja Pekka Haavisto on ilmoittanut jättävänsä vihreiden johtajuuden 15. kesäkuuta, jolloin vihreät järjestää puoluekokouksensa Porissa. Puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksen pohjalta. Puolue asettaa puheenjohtajaehdokkaansa 11. toukokuuta mennessä.

Maria Ohisalo

Maria Ohisalo, 34, sijaisti viime syksynä Touko Aaltoa puheenjohtajana syyskuusta marraskuuhun.

Jo tuolloin Ohisalo oli puheenjohtajakisan ennakkosuosikki, mutta hän ei kuitenkaan lähtenyt siihen mukaan, koska halusi keskittyä eduskuntavaalikampanjaansa.

Ohisalo on toiminut vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015 lähtien.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Ohisalo on ollut vuodesta 2017.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa hän sai 11 897 ääntä. Hän oli Helsingin vihreiden toiseksi suosituin ehdokas heti puheenjohtaja Pekka Haaviston jälkeen.

Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi väitellyt Ohisalo on tutkinut ruoka-apua ja pitkäaikaisasunnottomuutta.

Mahdollinen puheenjohtajuus voi tuoda Ohisalolle myös ministerisalkun, sillä vihreät on vahvoilla yhdeksi hallituspuolueeksi.

Menot