fbpx
Uutiset

Marin Reutersin haastattelussa: On erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä omalla pääministerikaudellani

Suomi on pääministerin mukaan valmis seisomaan liittolaistensa tukena ja asettamaan erittäin kovia pakotteita, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana. Lehtikuva/Mikko Stig

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana. Marin kommentoi Suomen Nato-aikeita uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Marinin mukaan Suomi tekee omat päätöksensä ulkopolitiikkansa ja turvallisuutensa osalta, eikä mikään taho voi näihin päätöksiin vaikuttaa.

–  Ei Yhdysvallat, ei Venäjä, eikä kukaan muukaan. Me teemme päätöksemme itse, niin kuin olemme tähänkin mennessä tehneet, Marin jatkoi.

Marinin mukaan Suomi pitää kiinni mahdollisuudestaan hakea Nato-jäsenyyttä näin halutessaan, mutta jäsenyyttä ei olla hänen mukaansa nykyisellään hakemassa, eikä sen hakemisesta käydä tällä hetkellä keskusteluja.

Pääministeri arvelee Nato-keskustelun kuitenkin lisääntyvän lähivuosina.

Marin: Suomen välejä Venäjään arvostetaan

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tiistaina puhelimitse Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Tasavallan presidentin kanslian mukaan pitkässä keskustelussa käsiteltiin muun muassa Euroopan turvallisuustilannetta ja vakavaa jännitettä Ukrainan rajoilla.

Valkoisen talon tiedotteessa kerrottiin kaksikon puhuneen myös Suomen läheisestä puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain ja Naton kanssa.

Bidenin kerrottiin alleviivanneen puhelun aikana Suomen ja muiden Euroopan maiden oikeutta päättää omista turvallisuusjärjestelyistään.

Tiistainen keskustelu käytiin Yhdysvaltojen aloitteesta. Presidentit puhuivat puhelimessa viimeksi runsas kuukausi sitten.

Reutersin mukaan pääministeri Marin ei kommentoinut juurikaan Niinistön ja Bidenin keskustelua. Hän kuitenkin kertoi uskovansa, että muut maat arvostavat sitä, kuinka Suomen on onnistunut pitää pitkään välinsä itänaapuri Venäjään toimivina.

Länsimaiden ja Venäjän välit ovat kiristyneet viime aikoina Ukrainan tilanteen vuoksi.

Pääministeri kertoi Reutersille, että Suomi on valmis seisomaan eurooppalaisten liittolaistensa sekä Yhdysvaltain tukena ja asettamaan pakotteita, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan. Marin alleviivasi uutistoimistolle, että mahdolliset pakotteet olisivat erittäin kovia.

Asiasanat

Menot