fbpx
Uutiset

Marin välitti Merkelille Suomen kannan EU:n kokoukseen: "Suomi ja Saksa ymmärtävät nyt entistä paremmin toistensa näkemyksiä"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistain puhelussa Saksan liittokansleri Angela Merkelille Suomen näkemyksistä elpymisvälineestä ja yhteisvastuista.
Saksan EU-puheenjohtajuuskausi alkaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Kuvassa Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa 29.6. Kuva: epa08516515
Saksan EU-puheenjohtajuuskausi alkaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Kuvassa Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa 29.6. Kuva: epa08516515

Pääministeri Sanna Marin (sd.) keskusteli tiistaina puhelimessa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa heinäkuussa järjestettävästä Eurooppa-neuvoston ylimääräisestä kokouksesta. Kokouksessa EU-johtajat pyrkivät löytämään sovun unionin rahoituskehyksestä sekä koronakriisin hoitoon liittyvästä uudesta elpymisvälineestä.

Pääministeri Marin kertoi tiistain puhelussa Merkelille Suomen näkemyksistä elpymisvälineeseen liittyen. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan EU:n budjetissa Suomelle keskeisiä kysymyksiä ovat rahoituskehyksen maltillinen kokonaistaso, maaseudun kehittämisen rahoitus ja ilmastotoimien tukeminen sekä EU-rahoituksen ehdollisuus etenkin oikeusvaltioperiaatteen osalta.

Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteerin Jari Luodon mukaan keskustelussa käytiin läpi Saksan 1. heinäkuuta alkavan EU-puheenjohtajakauden asioita. Lisäksi keskustelu sivusi EU:n ja Iso-Britannian suhdetta. Luodon mukaan huomattava osa puhelinkeskustelusta käytettiin heinäkuun huippukokouksessa käsiteltävien asioiden käsittelyyn.

Tulevassa kokouksessa neuvoteltava kokonaisuus koostuu monivuotisesta rahoituskehyksestä eli EU:n pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021 – 2027 sekä uudesta elpymisvälineestä.

Euroopan komissio on ehdottanut Euroopalle 750 miljardin euron elvytyspakettia. Tuosta summasta 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille suorina tukina ja 250 miljardia euroa lainana.

Suomi on vaatinut esitykseen muutoksia eli lisäämään lainojen osuutta, jolloin rahaa saavat jäsenmaat joutuisivat maksamaan lainat takaisin.

Komissio antoi ehdotuksensa budjetista ja elpymisvälineestä toukokuun lopulla, jonka jälkeen kokonaisuutta käsiteltiin Eurooppa-neuvoston videokokouksessa 19. kesäkuuta.

Onko Saksa nyt Suomen linjoilla elvytyspakettiin liittyen?

Luoto ei kommentoinut tätä, mutta totesi kyseessä olleen “erittäin hyödyllinen keskustelu”.

– Suomi ja Saksa ymmärtävät nyt entistä paremmin toistensa näkemyksiä. Molemmilla mailla on pyrkimys siihen, että heinäkuussa löytyy sekä elpymisvälinettä että rahoituskehystä koskeva kompromissi, joka on kaikkien EU:n jäsenvaltioiden hyväksyttävissä.

EU:n rahoituskehysneuvotteluja johtaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Hän tekee esityksen kehyksestä ja elpymisvälineestä ennen heinäkuun 17.–18. päivä Brysselissä järjestettävää kokousta.

– Niin Suomi kuin Saksakin odottavat nyt lopullista esitystä. Sen saamisen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Toive on, että esitys saadaan käsiteltäväksi hyvissä ajoin ennen kokousta, Jari Luoto toteaa.

Menot