Uutiset

Marion tuntee itsensä edelleen nuoreksi

– Minussa elää edelleenkin se pieni tyttö. Olen koko ajan menossa ja haluan koko ajan tehdä kaikkea. Olen niin innostunut.

Laulaja Marion Rung täyttää 60 vuotta, mutta on omasta mielestään vielä nuori. Hän viettää 45-vuotistaiteilijajuhlaansa, mutta ei jää paikoilleen. Hänellä on suunnitelmia tulevaisuutta varten, vaikka uraa on takana mittavasti.

Marion on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa, ennen kaikkea hänestä tehdyn kirjan Minä ja Marion vuoksi. Tammen kustantamassa kirjassa Marion kertoo itsestään intiimisti.

– Pelkäsin kauheasti, mitä sieltä revitään ulos. Mutta loppujen lopuksi ei se tuntunut niin pahalta, Marion kertoo.

Itse asiassa hän oli helpottunut, koska sai puhua asioista, jotka ovat ”hirveän yleisiä tänä päivänä”.

Marion tunnetaan vieläkin erittäin hyvin sinä 17-vuotiaana nuorena neitona, joka edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa Luxemburgissa. Hän esitti Tipi-tiin ja sijoittui tuolloin komeasti jaetulle seitsemännelle sijalle.

Vielä parempaa oli luvassa. Vuonna 1973 hän oli jälleen Euroviisuissa ja lauloi Tom tom tomin, joka äänestettiin kuudenneksi parhaaksi. Sitä ei ole kukaan toinen suomalainen vielä ohittanut.

Marionista piti tulla kampaaja. Mutta musiikillisessa perheessä syntynyt tyttö meni laulunopettaja Eero Väreen luo. Tämä oli sitä mieltä, että Marionin kannattaisi osallistua iskelmälaulukilpailuun. Siinä hän sai toisen palkinnon, sen myötä sopimuksen ja ensimmäisen levyn nimeltään Brigitte Bardot.

Loppu on suomalaista iskelmälauluhistoriaa.

Lahjat laulamiseen ja esiintymiseen Marion on saanut äitinsä suvun puolelta.

– Äitini lauloi jazzia enojeni big bändeissä. Mutta kaikkihan lähti äitini isästä, joka oli aikoinaan Venäjän armeijan torvisoittokunnassa.

Marionista ei tullut jazzlaulajaa äitinsä tapaan vaan iskelmiä ja kabareelauluja esittävä rakastettu laulaja. Hänen erinomainen kielitaitonsa mahdollisti sen, että hän menestyi muun muassa Saksassa.

– Ruotsinkielen taitoni on ollut rikkaus. Jos osaa ruotsin, osaa myös muita kieliä. En osaa ranskaa, mutta laulan ranskaksi. En osaa venäjää, mutta laulan venäjäksi.

Marion laulaa myös jiddishiksi juutalaisia lauluja. Niiden esittämisessä hän tuntee olevansa kotona.

Juutalaisia lauluja haluavat kuunnella myös tavalliset suomalaiset ihmiset ja vieläpä jiddishiksi. Marionin mielestä siihen löytyy selitys.

– Juutalaisessa musiikissa on paljon mollivoittoisuutta. Se menee syvemmälle, on surullista. Sitä voi verrata mustalaismusiikkiin. Suomalainen pitää mollista.

Yksi hänen parhaimmista kokemuksistaan, ”ihan huippujuttu”, oli Leidit lavalla. Marionin kanssa vuonna 2000 esiintyivät Paula Koivuniemi, Lea Laven ja Katri Helena.

– Olimme kaikki suurin piirtein samanikäisiä, meillä oli samoja elämänkokemuksia ja ajattelimme samalla tavalla. Meillä oli mielettömän hauskaa ja ihanaa. Sääli, että sen piti loppua. (STT)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic