Uutiset

Marionkin pääsi pinnalle kilpailun avulla

Tänä vuonna 45-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä Marion Rung oli 60-luvun alussa tavallaan sen ajan Idols-tähti, sillä hänkin nousi julkisuuteen kilpailun avulla.

Mikä kilpailu se oli, ja kuinka vanha olit tuolloin?

-Ne olivat iskelmän suomenmestaruuskilpailut, ja sain toisen palkinnon. Palkinto sisälsi levytyssopimuksen. Olin15-vuotias.

Oliko se sopiva aika aloittaa ura, vai olisiko kannattanut odottaa?
-Aina on sopiva aika. Ajattelen elämästä niin, että ihmiselle ei satu asioita vain sattuman takia, vaan asioilla on aina joku tarkoitus.

Voiko nykyisiä Idols-kilpailuja verrata 45 vuoden takaisiin iskelmäkilpailuihin?
– Ei ollenkaan, koska iskelmäkilpailu oli vain yksi ilta Kulttuuritalolla, ja tulos oli heti selvä. Idolshan kestää melkein puoli vuotta.

Mitä mieltä olet Idols-ilmiöstä ja siitä, että niin monet nuoret haluavat nykyään kiihkeästi julkisuuteen?
– Idolseissa on paljon hyviä laulajia, mutta olisi hyvä, että he tietäisivät, mihin rumbaan he ovat lähdössä mukaan. Tämä on nykyään niin rajua lehdistöineen kaikkineen ja on niin paljon laulajia…

Onko musiikkibisnes koventunut?
– Ehdottomasti. Kun aloitin, oli aivan eri maailma. Ei ollut tällaista kilpailua eikä artistejakaan niin paljon kuin nykyään. Nyt kilpailu on kovaa, ja joka vuosi tulee lisää laulajia esimerkiksi Tangomarkkinoilta.

Miten itse olet pysynyt tähtenä 45 vuotta?
– Sitä pitää kysyä muilta. Sanotaan niin, että olen yleensä pyrkinyt tekemään työni mahdollisimman hyvin ja nöyrästi ja ihmisiä kunnioittaen. Olen aika ahkera ihminen. En missään tapauksessa ole mikään kyynärpäätaktikko. Se on vain mennyt niin, että yksi työ on tuonut seuraavan työn.

-Mutta totta kai 45 vuoteen mahtuu jaksoja, jolloin en ole ollut niin pinnalla. Välillä työtä on ollut hyvinkin vähän, ja välillä hyvin paljon. Mutta kun sinnikkäästi vain jaksaa yrittää ja kun uskoo siihen, mitä tekee, silloin se saattaa onnistua.

Minkätyyppisiä keikkoja nykyään teet?
– Kaikenlaisia. Teen tanssikeikkoja sekä tanssiravintoloissa että kesälavoilla. Teen konsertteja, firmojen yksityisjuttuja, jos jonkinlaista. Hyvin laidasta laitaan. Niin olen aina tehnyt.

Ajatko itse keikkamatkat?
-En aja pitkiä matkoja itse ollenkaan, vaan minulla on perhetuttu joka ajaa. Käytän matka-ajan hyväkseni ja opiskelen laulutekstejä. Tai rentoudun, mietiskelen tai suunnittelen, ja yöllä pystyn jopa vähän nukkumaan.

Oletko levyttänyt joskus jotain sellaista, jota et enää nykyään tekisi?
-Onhan niitä, mutten rupea erittelemään. On vuosien varrella ollut sellaisia, joita en välttämättä nyt levyttäisi. Mutta siinä vaiheessa, kun olen ne tehnyt, olen uskonut niihin.

Onko sinulla kappaleita, joita kysytään joka keikalla.
– On muutamia, kuten Mirjamin valssi, joka on juutalaisia lauluja. Sitten toivotaan hittejä: Tipitiitä, Kylähäitä, Hyvästi yötä, El Bimboa, Tom tomia… (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020