fbpx
Uutiset

Markkinaoikeus ei tutki Janakkalan sairaankuljetusvalitusta

Markkinaoikeus on päättänyt jättää tutkimatta Janakkalan sairaankuljetuspäätöstä koskevan valituksen. Päätöksestä oli valittanut Hattulan Sairaankuljetus Oy.

Janakkalan ja Hattulan terveysjaosto päätti ensihoidon ja sairaankuljetuksen järjestämisestä lokakuussa 2009. Päätöksen mukaan sairaankuljetus järjestetään seudullisesti Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Kaupunki ja Janakkalan kunta tekivät sairaankuljetuksesta erillisen palvelusopimuksen Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa.

Lisäksi päätettiin, että pelastuslaitos kilpailuttaa Hattulan sairaankuljetukset.


Yritys vaati päätöksen kumoamista

Päätöksestä valittanut Hattulan Sairaankuljetus Oy ei ollut tyytyväinen siihen, että Janakkalan sairaankuljetukset annettiin sopimuksessa pelastuslaitokselle. Yritys olisi itse halunnut päästä kilpailemaan niistä.

Yritys vaati ensisijaisesti, että terveysjaoston päätös kumotaan. Toissijaisesti se vaati, että markkinaoikeus määräisi Janakkalan kunnan maksamaan yritykselle 100 000 euroa. Lisäksi yritys vaati Janakkalaa maksamaan yrityksen oikeudenkäyntikulut.

Valittaja vetosi siihen, että sairaankuljetus ei ole sen mielestä pelastustoimen toimintaa ja ettei sairaankuljetuksen järjestämisessä ole kysymys kunnallisesta yhteistyöstä vaan ostopalveluista.

Markkinaoikeus taas katsoo päätöksessään, että tässä on kyse kuntien hallinnollisesti yhdessä järjestämästä sairaankuljetuksesta eikä näiden palvelujen ostamisesta. Siksi koko asia ei kuulu hankintalain piiriin, ja siten markkinaoikeus ei voi tutkia valitusta.


Yritys korvaa kunnan kulut

Markkinaoikeus velvoittaa Hattulan Sairaankuljetus Oy:n korvaamaan Janakkalan kunnan oikeudenkäyntikulut, jotka ovat noin 3 700 euroa.

Hattulan Sairaankuljetus Oy huolehti aiemmin Hattulan sairaankuljetuksista, mutta viimeisin sopimus päättyi kesäkuun lopussa viime vuonna. Nykyään Hattulan sairaankuljetuksista vastaa HES Sairaankuljetus Oy, jonka sopimus kestää tämän vuoden loppuun.

Janakkalan sairaankuljetuksista on vuoden 2010 alusta vastannut Kanta-Hämeen pelastuslaitos. Sopimus on määräaikainen, koska valitusasia on ollut kesken.

Osapuolilla on mahdollisuus valittaa markkinaoikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hattulan Sairaankuljetus Oy:n toimitusjohtaja Heikki Pajuoja kertoi tiistaina Hämeen Sanomille, että valitusasia on harkinnassa.

Pajuoja kertoi myös, ettei Hattulan Sairaankuljetus Oy:llä ole tällä hetkellä toimintaa, mutta yritys on silti yhä olemassa.

Janakkalan ja Hattulan terveysjaosto puolestaan päätti tiistaisessa kokouksessaan, ettei se valita päätöksestä. (HäSa)

Menot