Uutiset

Markku Piri löysi lumoavan talon

 

Muotoilija, taiteilija Markku Piristä tuli puolisen vuotta sitten hämeenlinnalainen. Kanttiininkujalta Myllymäestä hän löysi toiveensa täyttävän asunnon, lumoavan talon.
 
Uutta kotia Piri alkoi etsiä viime vuonna, kun hän myi 2000-luvun taitteessa ostamansa, asunnoksi ja kulttuurikeskukseksi kunnostamansa Huittisten pappilan. Tulevaksi asuinpaikaksi hänellä olivat vaihtoehtoina Tampere ja Hämeenlinna. 
 
– Katsoin netistä tarjontaa laadukkaista ja sopivan hintaisista asunnoista. Hämeenlinnasta valitsin kuusi kohdetta ja kävin katsomassa ne yhtenä päivänä. Kanttiininkujalle tulin toisenkin kerran – ja tein tarjouksen. Se oli siinä.

Korkeat huoneet

Kerrostaloalueen keskelle jäänyt, vuonna 1910 valmistunut Wanha Kanttiini sijaitsee entisellä ammattikoulun alueella, ja se on julkisivultaan Museoviraston suojelema. Pirin mielestä talo näytti jo ulospäin mielenkiintoiselta. Sisäpuolella tehtiin vielä remonttia silloin, kun hän kävi näytöllä.
 
– Sisällä oli täysi tohina päällä. Saatoin vielä puuttua viimeistelyyn ja pyytää esimerkiksi poistamaan yhden väliseinän keittiöstä.
 
Pirin edellinen koti vanhassa pappilassa oli korkeakattoinen, joten kovin matalaan majaan hän ei halunnut huonekalujaan muuttaa. Kanttiininkujalla huoneet ovat 3,2 metrin korkuisia.
 
– On tärkeätä, että huonekalut ja valaisimet istuvat rakennukseen. Kattokruununikin sopivat tänne hyvin, hän sanoo.
 
Taiteilija tunnustaa, että hän ei pidä steriilin vaaleista asunnoista.
 
– En voisi kuvitella asuvani kaikkialta vitivalkoisessa asunnossa. Miksi tuoda pakkasta sisälle. Haluan, että kodissa on lämpöä. Lämpimällä tunnelmalla voi pyrkiä kodikkuuteen ja tyylikkyyteen.
 
Wanhaan kanttiiniin Piri kertoo pystyneensä luomaan kodin, joka on persoonallinen ja jossa henkivät perinteet. Tontti on rauhaisalla paikalla, eikä läheisen moottoritien äänikään häiritse, sillä autojen melu jää syväntöön.
 
– Tämä on elämäni rauhallisin paikka nukkua, hän hymyilee.

Kävellen ja pyöräillen

Hämeenlinna on ehtinyt aikaisemmin tulla läheiseksi Pirille osittain siksi, että hänen vanhempansa muuttivat kaupunkiin vuonna 1980.
 
– Äiti asuu edelleen Hämeenlinnassa. Se on mukava lisä omaan asumiseeni.
 
Pirin kanttiinikoti sijaitsee hänen mukaansa aivan loistavalla paikalla, kun se on kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.
 
– Tykkään kävellä ja pyöräillä. Aionkin ostaa ensi kesäksi uuden pyörän. Kaupunki on toki jo jonkin verran tuttu, ja olen kävellyt sitä ristiin rastiin, mutta vielä on tutustumisvaihe meneillään.
 
Moottoritielle valmistuvaa katetta Piri odottaa innolla, sillä se tuo palveluja vielä lähemmäksi Myllymäkeä ja lisää entisestään alueen arvoa.
 
– Ajatuksena kate on aivan fantastinen, ja sen periaate on erinomainen. Se tavallaan yhdistää kaksi kaupunkia yhdeksi ilman, että tarvitsee purkaa mitään, ja samalla moottoritie menee piiloon.
Toivon, että valmistuessaan katteen arkkitehtuuri täyttää paikan edellyttämät vaatimukset.

Lahdensivuntien koivut

Uudessa asuinympäristössä Piriä ovat erityisesti ilahduttaneet Lahdensivuntien varrella kasvavat isot koivut. Hän toivoisi, että puukujanne jatkuisi Kanttiininkujalle asti. Hän kertoo myös olleensa aina kiinnostunut linnoista, joten Hämeen linna ja Aulangon graniittilinna ovat kiehtoneet häntä lapsesta asti.

 
Erityiskiitosta Hämeenlinna saa Piriltä kahvilakulttuuristaan.
 
– Laurell on yksi maan parhaista konditoria-kahviloista, hän sanoo.
 
Kantahämäläisiä ihmisiä Piri kehuu sympaattisiksi ja avuliaiksi. Hämeenlinnasta hänelle on jäänyt positiivisessa mielessä mieleen viimekeväinen luento, jossa hän puhui noin 30 yrittäjälle ja muotoilualan ammattilaiselle.
 
– Vastaanotto oli todella hauska, kuulijat olivat uteliaita ja innostuneita. Heidän valppautensa ja tilaisuuden hyvä henki tuntuivat innoittavilta. Jotain vastaavaa koulutukseen liittyvää voisin tehdä tässä seudulla enemmänkin, hän miettii.
 

Kansainvälinen taiteilija

Piri vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Ruovedellä ja kirjoitti siellä myös ylioppilaaksi. Vuodesta 1982 hän on työskennellyt omassa suunnittelutoimistossaan Piri-Piri Oy:ssä. Hän on tehnyt suorastaan hengästyttävän määrän erilaisia suunnittelutöitä lasiteoksista keramiikkaan ja tekstiileistä keittiön kaapinoviin.
 
Piri on asunut ja opiskellut pitkään Yhdysvalloissa ja myös Japanissa. Molempien maiden hän sanoo vaikuttaneen paljon hänen ajatteluunsa ja tuotantoonsa.
 
Mukavin tuntein Piri muistelee olevansa viimeinen taiteilija, jonka Armi Ratia palkkasi Marimekkoon suunnittelijaksi. Hänet muistetaan myös siitä, että hän suunnitteli yleisurheilun Suomen vuoden 1994 EM-kisojen ja vuoden 2005 MM-kisojen ilmeen asuineen, studiolavastuksineen ja oheistarpeineen.
 
Kotioloissaan Piri kertoo harrastavansa ruoanlaittoa ja leipomista. Hänelle onkin tärkeää, että keittiö on avara ja siellä on tilaa touhuta. Hän halusi myös, että ruokasalin pöydässä on tilaa vieraille, vaikka kymmenelle hengelle.
 
– Ensi kesänä on tulossa aika paljon vieraita ulkomailta, muun muassa Amerikasta ja Italiasta, hän kertoo.
 
Keväästä Piri viettää taas osan Yhdysvalloissa, sillä näillä näkymin Philadelphiassa aukeaa huhtikuussa hänen näyttelynsä, jatkoa hänen uutta lasi- ja tekstiilituotantoaan, valokuvia ja maalauksia esittelevälle näyttelylle, joka on kiertänyt 2011 alkaen Euroopassa ja Amerikassa.
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic