Uutiset

Martin mopopaja starttasi nikottelematta

Hattulan nuorten työpaja Veijarissa kokoontuu tiistai-iltaisin porukka, joka tarttuu toimeen ilman sen kummempia esipuheita tai jahkailua. Pöydälle ilmestyy mopon moottori ja hallin suuret ovet avataan sisään ajettavia mopoautoja varten.

Kymmenkunta nuorta alkaa touhuta mopojen ja mopoautojen kimpussa. Jos omat ja kaverien hommat loppuvat, hallin nurkassa korjausta odottaa pari projektia eli lähes alkutekijöihinsä hajonnutta mopoa.

Koolla on Martin mopopaja, jonka toiminta alkoi helmikuussa. Nimensä se on saanut vetäjänsä eli hiljattain eläkkeelle jääneen poliisin Martti Salosen mukaan.

Salonen työskenteli viimeksi viisi vuotta ns. Ankkuri-poliisina eli teki töitä nuorten parissa. Mopopaja on luontevaa jatkoa tälle työlle.

– Mutta minä pysyttelen taustalla. Ideana tässä on se, että nuoret hoitavat hommat keskenään eli auttavat ja neuvovat toisiaan. Ja hyvin idea on toiminut, tämä on lähtenyt liikkeelle kuin Strömsössä, Salonen kiittelee.

Kaverit ja tilat vetonauloina

Kesällä 15 vuotta täyttävä Atte Järvi on tuonut kunnostettavaksi mopon moottorin. Hän kertoo laitelleensa mopoja pienestä pitäen. Pajalle hänet houkuttelivat kaverit sekä hyvät työkalut ja lämmin halli.

Kohta 16-vuotias Niko Kurvinen aikoo herkistää mopoautonsa takajarruja ennen katsastusta. Sen jälkeen hän kunnostaa mopoautoaan muutenkin ja aikoo jatkaa projektimopojen parissa.

– Martti pyysi mukaan kun nähtiin kaupan pihassa. Tämä on hyvä paikka, joten aion tulla muulloinkin.

Mopopajan ydinryhmä saatiin kokoon juuri tällä tavalla. Kun pajan käynnistämisestä oli sovittu Hattulan vapaa-aikatoimen edustajien kanssa, Salonen pyörähti Parolan markettien pihoissa ja puhui mukaan ensimmäiset osallistujat.

Paikat siivotaan aina yhdessä

– Tällaista toimintaa ovat toivoneet sekä nuoret itse että heidän vanhempansa. Paja on suunnattu yläasteikäisille, mutta vähän vanhemmatkin ovat tervetulleita, sanoo Hattulan vapaa-aikatoimenjohtaja Jari Salmela.

Salmelan mukaan pajaa on suunniteltu aiemminkin, mutta sopivaa vetäjää ei oikein ole löytynyt.

– Martin eläke osui meidän kannaltamme loistavaan saumaan, hän kertoo.

Vaikka Salonen pysyttelee pajan touhuissa taka-alalla, tarkoitus on puhua nuorten kanssa esimerkiksi liikennekurista ja mopokortista.

– Painopiste on yhdessä tekemisessä ja kaverin auttamisessa, mutta samallahan tässä automaattisesti käsitellään yhteisiä pelisääntöjä ja ryhmän toimintaa. Esimerkiksi paikat pidetään kunnossa yhdessä ja siivotaan aina illan päätteeksi, Salonen sanoo.

Toinenkin ilta mahdollinen

Mopopaja toimii entisessä Milectrian hallissa radanvarressa.

Hattulan vapaa-aikatoimi on hankkinut pajaa varten työkaluja ja lisäksi Salonen ja nuoret ovat tuoneet omia työkalujaan pajaan. Oman mopon voi jättää remontin ajaksi säilytykseen pajalle.

Mopopaja on auki kerran viikossa eli tiistaisin kello 17.30-20. Aluksi toimintaa oli kello 19 asti, mutta nuoret toivoivat tunnin pidennystä.

Salonen kertoo, että uusia tulijoita mahtuu mukaan, ja tarvittaessa toimintaa voidaan järjestää toisenakin iltana viikossa.

Kevätkonsertilla varoja pajalle

Mopopajaa varten kerätään rahaa keväisellä konsertilla, jonka järjestävät Hattulan-Tyrvännön maanpuolustusnaiset sekä Hattulan vapaa-aikatoimi.

Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Marita Viertonen kertoo, että kevätkonserttien tuotolla on vuosien varrella tuettu muun muassa paikallisia sotainvalideja sekä sotaveteraaneja, mutta myös nuoria.

Viime vuonna konsertin tuotto lahjoitettiin Parolan yhteiskoulun stipendirahastoon ja nyt on vuorossa siis nuorten mopopaja. (HäSa)

Kevätkonsertti järjestetään Juteinitalossa sunnuntaina 15. huhtikuuta kello 15 alkaen. Konsertissa esiintyvät CM Swing ja pianisti Ari Lehtonen.