Uutiset

Martti on musiikin ja mölkyn Saksan suurlähettiläs

Saksalainen Dag-Martti Trillitzsch tarttuu mölkkyyn tottunein ottein ja onnistuu kaatamaan tarvitsemansa numerokalikan.

– Mölkky on hieno peli paristakin syystä. Jopa minunlaiseni idiootti ymmärtää pelin hengen ja itsensä satuttaminen on tässä lajissa aika vaikeaa, naureskelee Martti.

Mölkkyyn Nürnbergin lähellä Fürthissä asuva Martti on tutustunut hämeenlinnalaisten kavereittensa kautta. Pari kesää sitten yksi kappale peliä tarttui tuliaistavaroihin eikä olisi suuri ihme, jos lähitulevaisuudessa todistetaan Suomi-Saksa mölkkymaaotteluita tai jopa Euroopanmestaruuskisoja.

– Saksalaiset ystäväni ovat todella innostuneet mölkystä. Jotkut ovat sorvanneet omat kapulansa itse ja nyt vien tuliaisina kotiin kolme peliä.

Jos kerran mölkky, niin menisikö myös pesäpallo?

– Minua on juuri pyydetty liittymään Nürnbergin pesäpallojoukkueeseen, he taitavat olla epätoivoisia. En tiedä lajista paljoa, mutta se vaikuttaa yhtä jännittävältä kuin kolme päivää kestävä krikettipeli tai etanajuoksu.

Pullaa
kaupan päälle

Martin puhe on metka yhdistelmä saksalaisittain murrettua englantia ja päälle liimatun tuntuisia, mutta hyvin lausuttuja suomenkielisiä sanoja.

– Yesterday we were at the mökki and made some pulla the way my mummo used to make it.

Papua-Uusi-Guineassa syntyneeltä mieheltä odottaisi jotain aivan muuta.

– Suomalainen äitini ja saksalainen isäni olivat siellä 60-luvun puolivälissä kirkon kehitystyöntekijöinä. Kävin jo pienenä kesäisin äitini suvun kotiseudulla, Lammin Porraskoskella ja viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kiertänyt Suomea bändien kanssa tai muuten vain.

Mitä musiikkiin tulee, on Martti todellinen moniottelija. Jos hän ei kierrä ja esiinny oman bändin kanssa, hän buukkaa mm. suomalaisia orkestereita Saksaan kiertueille, julkaisee ja maahantuo heidän levyjään.

– Meillä on ystäväni Christianin kanssa ollut kahden vuoden ajan Fürthissä pieni Kioski-niminen levykauppa. Sen tarjonnasta 75 prosenttia on suomalaista vaihtoehtoista rockia, ja jotkut sisään vahingossa eksyneet suomalaiset ovatkin hämmästelleet valikoiman olevan parempi kuin monessa alan liikkeessä Suomessa.

Hyvällä tuurilla asiakas saa Kioskista hyvän musiikin lisäksi lämpimäisiä, Martin itsensä leipomia korvapuusteja. Resepti juontaa juurensa luonnollisesti Lammille.

Mäkelän pojan
kevätkiertue

Tug Records, 9pm Records ja Humppa Records ovat kaikki Martin levy-yhtiöitä. Esimerkiksi Eläkeläisten levyjen julkaiseminen Saksan markkoille antaa viitteitä, ettei suhteensa musiikkiin ole haudanvakava.

– Yksi suuria suosikkibändejäni on Aavikko. Heidän näkemyksensä pop-musiikista on ainutlaatuinen ja humoristinen olemalla samalla erittäin underground. Pidän myös paljon muun maussa Motelli Skronklesta, Jolly Jumpersista, 22 Pistepirkosta, Sielun Veljistä, Black Audiosta ja Boomhauerista.

Martin seuraava vierailu Suomeen ei välttämättä odotuta itseään ensi mölkkykauteen asti. Bändinsä Mäkkelä’s Trash Lounge (äidin tyttönimeä mukaillen) suunnittelee kevätturneeta. Jos vanhoista kokemuksista on otettu vaarin, se ajoittuu myöhäiseen kevääseen.

– Lokakuussa -97 tulimme bändin kanssa keikoille Suomeen 1970 vuosimallin paketti-Volkkarilla, jossa ei ollut lämmitystä. Turun tullimiehet kysyivät minne matka ja purskahtivat nauruun, kun vastasimme Rovaniemelle. Ymmärsimme kyllä myöhemmin miksi. n

Päivän lehti

13.8.2020