Uutiset

Massamurhaajalle morsian

Vielä muutama vuosi sitten järjettömistä väkivallanteoista syytettiin metallimusiikkia, raakoja videopelejä ja rikkinäistä perhetaustaa. Aamulehden toimittaja Markus Määttänen on keksinyt uuden syntipukin: nuoret naiset.

Määttänen on kirjoituksessaan ”Tytön puute sairastuttaa miehenalun” sitä mieltä, että yksikin todellinen tyttöystävä olisi ihan vain olemalla voinut estää Pekka-Eric Auvisen, Matti Saaren tai nyt joukkomurhaajaksi epäillyn Anders Behring Breivikin teot.

Hän lisää myös, että jos joku joukkosurmaajista olisi saanut vähän seksiä ja edes välillä jonkun tyttöystäväkseen, kenestäkään heistä ei olisi tullut tappajaa. Kirjoitus on nostattanut kovan myrskyn muun muassa Facebookissa.

Maanantai-iltaan mennessä toimittaja sai yli 500 palautetta, eikä ihme. Tiistain lehdessä julkaistussa ”vastineessa” hän kuitenkin puolustelee kirjoitustaan sanomalla, ettei ole kehottanut ketään ”antamaan” kenellekään. Surmia ”ennaltaehkäisevä rokote” on Määttäsen mielestä rakkaus.

Pelkkä naisenpuute ei tee ihmisestä tappajaa. Kaikki miehet eivät halua parisuhdetta tai ole siihen valmiita. Pitäisikö siitä huolimatta mennä tyrkyttämään itseään? Vaarana on myös se, että syrjään vetäytyvät ja ujot miehet aletaan kiertää kaukaa. Koulujen opettajat saattavat hysteerisyyksissään miettiä, pitäisikö tuokin teini ottaa erityistarkkailuun ennen kuin on liian myöhäistä?

Määttäsen kirjoitus lyö naisten harteille valtavan painolastin. On suunnattoman ahdistava ajatus, että nuorten naisten tekemiset tai tekemättä jättämiset voisivat vaikuttaa miesten tekemiin henkirikoksiin. Uskaltavatko naiset enää antaa pakkeja, jos seuraukset muuttuvat kohtalokkaiksi?

Olen lopen kyllästynyt naisten syyllistämiseen. Milloin murhaajilta on puuttunut äidinrakkautta, milloin vierihoitoa tarjoava tyttöystävä. Surmien jälkeen etsitään kovalla kiihkolla syytä tapahtuneeseen. Miksei miesten anneta ottaa vastuuta omista teoistaan? Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että Breivik teki surmat täydessä ymmärryksessä.

Siitä olen Määttäsen kanssa samaa mieltä, että koulukiusaamista ei pidä hyväksyä, eikä ketään jättää yksin. Mutta miksi vain seksi tai rakkaus voivat ehkäistä hirmuteot? Yksinäisyyttä voi helpottaa yhtä hyvin läheinen ystävä, kattava sosiaalinen verkosto tai perheen tuki.

Lopuksi Määttänen esittää vetoomuksen kaikille nuorille naisille. Hänen mielestään meidän tulisi mennä puhumaan ja tekemään tuttavuutta ujojen, hiljaisten ja syrjäänvetäytyvien miesten kanssa. Tämä kontakti pelastaa heidät, ja joissakin tapauksissa kymmeniä muita.

Sääli, velvollisuudentunne tai pelko ei voi olla lähtökohta ihmissuhteelle. Osoittaa äärimmäisen kummallista ajattelutapaa sanoa, että nuorten naisten pitäisi hakeutua potentiaalisten massamurhaajien läheisyyteen, jotta pahimmalta mahdolliselta lopputulokselta säästyttäisiin. Maailmaa ei paranneta sääliseksillä.