fbpx
Uutiset

Matka-ajan voi aina käyttää hyödyksi

Me kaikki olemme liikenteessä asiantuntijoita. Tutkimuksissa enemmistö autoilijoista kertoo olevansa omasta mielestään keskivertoa parempia kuljettajia. Erityisesti miehet ovat ajotaidoistaan varmoja.

Kun sahaa moottoritietä päivittäin, tapaakin monenlaista liikennekäyttäytymistä. Ei ole totta, että me kaikki hurjastelisimme silmät kiiluen. Pääosin siellä ajetaan ihan siivosti. Monet Mersut ja Auditkin ajavat, Bemarit harvemmin, yleensä silloin ratista löytyy nainen.

Silti päivittäin moottoritiellä tapaa niitä, jotka haluavat ajaa lujaa. Monet varmaan kaasuttelevat vasemmalla kaistalla koko matkan Helsingistä Tampereelle tai päin vastoin.

No, ei se mitään. Siksi moottoritiellä on vasen kaista, että sitä myöten pääsee ohi. Harmillinen tilanne syntyy, kun useampi auto ohittaa jonossa ja pahin hätähousu osuu sen hännille.

Muutama päivä sitten oman Toyotani perään ilmestyi sen kaksoissisar, joka otti pian hajutuntuman. Sisarauto räpsytteli valoja ja näytti kaikkia vilkkuja, mutta hankalaa siitä jonosta oli mihinkään poistua. Sitä paitsi kiireinen kuski olisi edennyt jonossa vain yhden auton mitan.

Stereotyyppisesti odotti, että kaahaavan auton kuljettaja olisi ollut nuori mies testosteronihöyryissään.

Ohiajaneesta autosta esitteli kaikki kansainväliset käsimerkit noin 60-vuotias punapäinen naisihminen. Eläköön tasa-arvo.

Väitetään, että naisväki jättää meikkaamisen työmatkalle. Kaupungissa se onkin kätevää, koska liikennevaloissa kuluu pitkä tovi. Huulipunan ehtii hyvin levittää yksissä punaisissa. Ripsiväri on ongelmallisempi.

Kännykkään puhuu ilman hands free -toimintoa kyselytutkimuksen mukaan lähemmäs neljännes autoilijoista. Tämä ei todellisuudessa pidä paikkaansa. Useimmat puhuvat, mutta eivät tunnusta sitä kaiken maailman kyselyissä.

Lähes kaikilla moottoritiellä ohittavilla ja erityisesti ohitetuilla on luuri korvalla.

Monet varaavat pitkille ajomatkoille mukaansa myös toimistotöitä. Matka-aika ei mene hukkaan, kun hoitaa puhelinasioita ja tekee muutaman raportin.

Viime viikolla huomio kiintyi isoon Volvoon, joka seilasi oman kaistansa laidasta laitaan, mutta pysyi kyllä valkoisten viivojen välissä.

Ohi mennessä vilkaisu riitti selvittämään seilauksen syyn. Kuljettajalla oli laaja kirjallinen materiaali kojelaudalla. Hän selaisi sitä toisella kädellä ja teki ratin päällä muistiinpanoja. Herää kysymys, millä hän ohjasi, polvilla ehkä.

Yksi on kuitenkin varmaa, Hyvinkään eteläpuolella liikenne jumiutuu välittömästi, jos ilmassa on pari lumihiutaletta. Lumesta on tullut teillämme eksoottinen ilmiö.

Menot