Uutiset

Matkailuala kasvaisi Suomessa, jos veroja lasketaan ja sääntelyä löysätään

Helsinki
07.06.2018, 11:04

Talous

Matkailualan kasvu edellyttäisi muun muassa verojen alentamista ja sääntelyn purkamista, matkailualan kilpailukykyä pohtinut yhteistyöryhmä esittää. Ryhmä esimerkiksi ehdottaa, että alkoholin anniskelun arvonlisäverokantaa alennettaisiin 14 prosenttiin, samalle tasolle ravintolaruoan kanssa.
Pääosin matkailualan yritysjohtajista koostuva ryhmä luovuttaa tänään esityksensä elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.). Se sisältää useita ehdotuksia vuoden 2019 hallitusohjelmaa varten.
Esityksen mukaan lentoverojen määrääminen ja kilometri- tai ruuhkamaksujen tuominen tieliikenteeseen haittaisivat merkittävästi matkailun kehittymistä. Esimerkiksi Ruotsissa otettiin huhtikuun alussa käyttöön lentovero, jolla pyritään vähentämään lentämisestä aiheutuneita päästöjä.
Ryhmä myös esittää kansallispuistojen kunnostamista 44 miljoonalla eurolla. Kansallispuistoille on kertynyt sen verran korjausvelkaa Metsähallituksen arvion mukaan.
Valitusoikeus hankekaavoista pitäisi rajoittaa ryhmän mielestä vain niihin kuntalaisiin, joiden oikeutta ja etua kaava välittömästi koskee. Kun kansalaiset ovat valittaneet kaavapäätöksistä, matkailuinvestoinnit ovat ryhmän mukaan viivästyneet pahimmillaan vuosia.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvoi

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi hieman huhtikuussa Suomen majoitusliikkeissä, kertoo Tilastokeskus.
Ulkomaisille matkailijoille kertyi tilastojen mukana runsaat 372 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sitä vastoin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät reilun prosentin 1,2 miljoonaan kertaan.
Suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä olivat venäläiset: heidän yöpymisiään laskettiin lähes 49 000 yöpymisvuorokautta. Viime vuoteen verrattuna heidän yöpymisvuorokausiensa määrä kasvoi 12,2 prosenttia.
Ruotsalaiset olivat toiseksi suurin ulkomainen yöpyjäryhmä 39 000 yöpymisvuorokaudella, mutta heidän määränsä väheni viime vuoteen verrattuna 1,7 prosenttia.
Maista, joista tehdään merkittävä määrä matkoja Suomeen, yöpymisten määrä kasvoi eniten kiinalaisten joukossa. He viettivät suomalaisissa majoitusliikkeissä 13 000 yöpymisvuorokautta eli 14,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.
Kaikkiaan Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin kuukaudessa runsas 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli lähes saman verran kuin viime vuoden huhtikuussa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic