Uutiset

"Matkailulinjan lakkautus olisi tappio Hattulalle"

Hattulan kunnanjohtajan Martti Puran mukaan matkailualan koulutuksen loppuminen Lepaalla olisi valitettavaa.

-Kyllähän se on tappio meille, jos näin käy. Se vaikuttaa myös Parolan lukion opetustarjontaan ja pitää ottaa meillä huomioon, Pura sanoo.

Hänen mukaansa Hämeen ammatti-instituutin ratkaisu on sikäli erikoinen, että matkailu on Hämeenlinnan seudullakin kehittyvä elinkeino. Hattulan juuri valmistuneessa matkailustrategiassa taas Lepaalla oppilaitoksineen on keskeinen rooli.

-Tarkoitus on miettiä, onko tässä asiassa mitään tehtävissä. Varmasti asiasta keskustellaan vielä ammatti-instituutin edustajien kanssa, Pura sanoo.


Paikkojen täyttö työn takana

Hämeen ammatti-instituutin (Hami) johtoryhmä on päättänyt, että matkailun koulutusohjelmaan otetaan viimeiset opiskelijat tämän kevään hauissa. Syksyllä 2012 uusia opiskelijoita ei enää oteta, mutta aiemmin aloittaneiden opinnot jatkuvat normaalisti.

Matkailulinjalaiset ovat voineet suorittaa kaksoistutkinnon eli matkailun ohjelmapalvelun tuottajan tutkinnon Lepaalla ja lukio-opinnot Parolan lukiossa.

Hamin rehtori Ari Mikkola perustelee koulutusohjelman lakkautusta opiskelijapulalla.

-Varsinainen yhteishaku on tuottanut vähän opiskelijoita. Aloituspaikat on saatu täyteen vasta täydennys- ja jälkihauilla. Se on ollut joka vuosi ison työn takana, Mikkola sanoo.

Hän kertoo, että asia menee vielä Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän yhtymähallituksen käsittelyyn, sillä se tekee lopulliset päätökset aloituspaikoista. Tarkoitus on, että matkailun koulutusohjelman 15 aloituspaikkaa siirretään puutarha-alan aikuisopiskelijoille.

-Vuodesta 2013 alkaen otamme joka vuosi aikuisopiskelijaryhmän puutarhatalouden perustutkintoon. Aiemmin tällaisia ryhmiä on aloitettu silloin tällöin, ja ne ovat olleet suosittuja, Mikola kertoo.


Käytännönläheisyys ollut valtti

Matkailulinjan nykyiset opiskelijat ovat erittäin pettyneitä koulutusohjelmansa lakkauttamiseen. Toisen vuoden opiskelijan Miia Kauniston mukaan opiskelijamäärä on ollut viime vuosina nousussa, ja opintonsa keskeyttäneiden määrä on ollut hyvin pieni.

-Kaksoistutkinnossa on paljon käytännön opintoja, ja sekä työnantajat että me opiskelijat olemme arvostaneet sitä, Kaunisto kertoo.

Lakkautusta vastustetaan myös nettiadressissa, joka on perustettu viikko sitten. Sen on allekirjoittanut tähän mennessä noin 200 henkilöä. (HäSa)