fbpx
Uutiset

Matkailullista sosiaalidemokratiaa

markku peltonen

Maanjäristys koetteli jälleen maanantai-iltana Kaakkois-Aasiaa. Luonnonkatastrofi vaati veronsa: parituhatta ihmistä menetti henkensä. Sumatran länsirannikon Niasin saarella tuhon jäljet ovat lohduttomia.

Suomessa valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Risto Volanen kiirehti tiistaina kertomaan kuinka viranomaiset reagoivat maanjäristykseen. Suomessa joukko kriisiherroja oli nopeasti koolla, Volanen vakuutti.

Hyvin meni, kiitteli suomalainen media viranomaisia. Ulkoministeriö avasi nopeasti kriisipuhelimen soittajille, jotka olivat huolissaan maanjäristysalueella olevista omaisistaan. Parisataa soittoa kriisipuhelimeen oli Iso Uutinen.

Virallinen Suomi oli oppinut jotain tapaninpäivän tsunamionnettomuudesta.

Mihin perustuu käsitys, että ulkoministeriön asia on huolehtia maailmalla matkaavista suomalaisista? Miksi valtion tehtävä on kertoa omaisille, onko turisti vaarassa Kaakkois-Aasiassa? Vainko siellä? Kaiketi kriisiorganisaatio palvelee myös Ruotsissa, missä tahansa maapallon kolkassa, matkaavien läheisiä.

Suomen valtion velvollisuus on myös varoittaa etukäteen suomalaisia maailmanmatkaajia luonnonkatastrofeista, ilmeisesti myös terrori-iskuista ja kaikenlaisista onnettomuuksista…

Näin asia vain yksinkertaisesti nyt on.

Lakia tai asetusta valtion nykyisestä matkailijasuojelusta ei ole kirjoitettu.

Kenen päätöksellä siis valtion varoja palaa turistisuojeluun? Kuinka paljon toimintaa on tästä eteenpäin tarkoitus laajentaa?

Tekikö itse asiassa media päätöksen, että tsunamikatastrofin valtiollisista poikkeusjärjestelyistä tehdään maan tapa?

Suomesta ei taida löytyä poliitikkoa, joka uskaltaisi ääneen sanoa, ettei turistisuojelu ole valtion tehtävä, osaa kuuluisaa peruspalvelua?

Ei löydy, koska meissä kaikissa asuu pieni demari. Voi vain kuvitella, kuinka matkailullinen sosiaalidemokratia tästä paisuu: matkailijan asia on valtion asia.

Lisää suurlähetystöjä ja niistä matkailijoiden palvelupisteitä!

Jokainen suomalainen poistuu matkailijana vapaaehtoisesti maasta. Jokainen matkalipun ostaja voi ottaa itselleen matkavakuutuksen ja jokainen turisti voi itse valita matkakohteensa sekä arvioida vieraiden olojen riskejä.

Onko liikaa vaadittu, että valtio suojelee kansalaisiaan Suomessa ja ulkomailla suomalaisturisti vastaa itse itsestään?

Suomessa keskusteltiin Estonian uppoamisen jälkeen vakavassa hengessä laivamatkailijoidenkin rekisteröinnistä. Idea kumpusi siitä ajatuksesta, että valtion on kyettävä kertomaan jokaiselle kysyjälle, onko hänen omaisensa ollut haveriin joutuneessa laivassa.

Jos joku haluaa matkustaa vapaan liikkumisen maailmassa läheistensä tietämättä Ruotsiin niin mitä sitten? Viranomaisten asiako on yksilönsuoja murtaa? Ja jos matkustaja niin parhaaksi katsoo, hän voi kertoa matkastaan omaisilleen.

Menot