fbpx
Uutiset

Matkailuyrittäjän ainoa tuote on maailma

– Sota-ajan jälkeen syntyneenä halusin lähteä katsomaan, missä kunnossa Eurooppa on, Seppo Vekka tarjoaa selitykseksi sille, miksi lähti aikoinaan matkailualalle.

Insinööriksi aikonut nuorukainen valmistuikin merkonomiksi ja lähti maailmalle.

Seppo Vekka työskenteli perheyritys Vekka-Liikenne Oy:ssä, mutta tunsi halua luoda omaa uraa. Matkatoimisto Oy Matka-Vekka syntyi vuonna 1972 ja Seppo Vekasta tuli sen toimitusjohtaja.

– Oli halu tehdä ja oppia ja päästä alalle kiinni. Suomalaisten hinku matkustaa nousi elintason mukana.

Tarkoituksena ei ollut jäädä matkailualalle eläkeikään asti, vaan katsoa hommaa vain muutama vuosi.

Matka-Vekka tunnettiin aluksi bussi- ja laivamatkojen tarjoajana. Vähitellen yritys laajensi lentomatkailuun. Nykyään Matka-Vekalla on jo 50 toimipistettä.

– Näiden vuosien aikana olen ostanut tai liittänyt osia 40-50 eri yrityksestä Matka-Vekkaan sen lisäksi, että olen perustanut omia toimipaikkoja, Vekka summaa.

Vekka arvioi, että hänen menestyksensä takana on aina ollut hyvä henkilökunta. Toinen tekijä on ollut yrityksen kyky luoda yksinkertaisia, selkeitä ja edullisia tuotteita. Hän korostaa selvän hinnan merkitystä.

– Hintaviidakko on nykyään niin sekava, että ammattilaisen on yhtä vaikea saada siitä selvää kuin kuluttajan. En pidä tuotteista, jotka johtavat kuluttajaa harhaan.

Matkailuyrittäjän ainoa tuote on maailma. Vekan mukaan alalla on aina tuotteita, jotka pilaantuvat nopeasti. Vaikeitakin hetkiä on vuosikymmenten aikana kertynyt. 1990-luvun pankkikriisi oli kova paikka.

– Yhdessä yössä katosi muutama miljoona tämänkin yrityksen kassasta. Koskaan ei ole valvottanut yhtä paljon kuin silloin.

Siitä kuitenkin selvittiin, kuten Neuvostoliiton romahtamisesta, Puolan Lech Walesan ajoista, Persianlahden sodasta ja Estonia-tragediasta.

– Niistä on osattu luovia tyveneen ja sieltä nousuun.

Vekka on käynyt niin monessa maassa, ettei muista edes niiden lukumäärää.

– Jossakin 100:n jälkeen ajattelin, että laskeminen on turhaa.

Vekka muistuttaa, että Suomi on hieno maa.

– Kun vain pidämme maan siistinä ja kunnossa. Massaturismin ongelma on, että luonto voi tulla raiskatuksi. En halua 50 miljoonaa ihmistä Lappiin, silloin meille tulee ongelmia. Matkailu on pahimmillaan aikamoinen saaste.

Seppo Vekka viettää merkkipäiväänsä perheensä kanssa Brasilian lämmössä uima-altaassa lekotellen. (HäSa)

Menot